Nefsin bir başka kusuru, zenginlerin meclislerinde oturmayı sevmek, onlara meyletmek ve zenginliklerinden dolayı onlara ikram ve iltifatta bulunmak.

Tedavisi: '' Fakirlerle birlikte oturup kalkmaktır. Bununla beraber zenginlerin sahip olduklarından kendisine ancak Allah Tealanın takdir ettiği kadarının ulaşacağını bilmesidir.

Böylece onların elinde bulunanlara tamah etmekten ümidini keser ve onlara karşı muhabbet beslemekten ve meyletmekten kendisini alıkoyar. Şunuda bilmelidir ki, Allah Teala zenginlerle ileri gelenlerle oturma konusunda Resulü sav mi şu ayeti kerime ile uyarmıştır:

''Kendini muhtaç görmeyene gelince, sen ona yöneliyorsun. Oysa onun temizlenip arınmasından sen sorumlu değilsin. Fakat koşarak ve Allah'tan korkarak sana gelenlerle de ilgilenmiyorsun.'' (Abese; 5/ 10) 

Bundan sonra sahabilere Hz. Peygamber sav şöyle buyurmuştur: '' Hayat sizin hayatınız, ölüm sizin ölümünüzdür. Sizinle beraber yaşar ve sizin aranızda ölüm''  (Beyhakı)

Ancak fakir müslümanlara şu tavsiyede bulunmuştur: '' Sizlerle beraber olmaya sabretmekle emrolundum.'' (Taberani) 

Başka bir hadisi şerifte ise, şu sözlerle duada bulunmuştur: '' Allah'ım! Beni fakir olarak yaşat, fakir olarak bana ölüm nasip et ve muhtaçlar zümresi içinde beni haşret''. (İbn. Mace)

Hz. Peygamber sav Hz. Ali kerremallahu vechehu ve onun dışında bazı sahabelere şu tavsiyede bulunmuştur: '' Düşkünleri sev ve onlara yakın ol.'' (Ahmed İbn. Hanbel)

Netice: Bu risalede nefsin bazı kusurlarını beyan ettim. Çünkü akıllı kimse, bunlardan yola çıkarak daha fazlasını ortaya çıkarabilir.Nefsin kusurlarının tamamını saymanın mümkün olmadığını 

ikrar etmekle beraber, Hak Teala'nın muvaffak kıldığı ve feraset nasip ettiği kimseler bu kusurlardan yola çıkarak daha fazlasını ortaya çıkarabilir. Nefsin bütün kusurlarını sayıp ortaya çıkarmak nasıl mümkün olsun ki? 

Çünkü onun bütün vasıfları kusurludur ve ayıptan arınmış değildir. Nitekim Allah Teala '' Nefis durmadan ısrarla kötülüğü emreder'' buyurarak nefsi nitelemiştir. Anlaşılan  kul ancak zikrettiğimiz bu tedavillerle  nefsinin bir kısım kusurlarını ıslah ederek bunlardan arınabilir. ( Yusuf; 53)

Cenabı Allah bizleri Peygamberlere tabi  olmaya muvaffak eylesin gaflet ve şehvetleri bizlerden gidersin. Bizi korumasına alsın. Dini yaşamayı, günah ve kötülüklerden korumayı nasip eylesin.

Kuşkusuz O, buna kadirdir ve fazlasıyla bağışlayıcıdır. O merhametlilerin en merhametlisidir.