Kurban bayramı, hicretin ikinci yılında, Zilhiccenin onu, Peygamber Efendimiz sav Ensar ve muhacirinden ashabı ile açık bir sahada ezansız ve kametsiz, bir hutbe irat ederek, bayram namazını kıldırdı ve o, günün Kurban bayramı olduğunu ilan etti.

Peygamberimiz ayrıca iki koç kurban keserek, birini ashabı ile yedi ve diğer koçu, üçe ayırarak, bir parçasını fakirlere verdi, bir parçasını misafirleri ile yedi ve bir parçasını da ailesine gönderdi. Burada sünnet olan kurban üç pay yapılır, bir payı fakirlere, ikinci payı misafirlerle yemek, diğer pay ise, ailesine kalır. 

Bayram denilince eski bayramlarımızı hep özleriz. Bayram sabahı yeni elbiselerimizi giyer, sabahın erken saatinde camiye giderdik. Bayram namazı kılındıktan sonra büyüklerin ellerinden öper, onların duaları alınırdı. Daha sonra salıncaklar kurulur, teflerle mailer söylenirdi. Bu kutlamalar üç gün devam ederdi. 

BAYRAMLARDA NELER YAPILIR?

Bayramlarda dargın aileler barıştı. Sılayı Rahim, yani; Hısım akrabalar ziyaret edilirdi. Güzel yemekler pişirilerek misafirlere ikramda bulunurdu.

Kabir ziyaretleri yapılır, geçmişlerimize yasin ve tebareke sureleri okunurdu. Peygamber Efendimiz de ilk etapta kabir ziyaretlerini yasaklamıştır.

Çünkü Araplar cahiliye devrinde kabirlere mum yakar, çaput bağlayarak dilekte bulunur ve kabirlere kurbanlar kesilir di. İslam hukukunda bu gibi olaylar şirktir ve günahtır.

Daha sonra, yani; Müslümanlar islamı öğrenince Peygamber Efendimiz, bir hadisinde şöyle buyurdu: Daha önce kabir ziyaretlerini yasaklamıştır.

Bundan böyle kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü kabir ziyareti size sadece ölümü ve ahiret hayatını öğretir.

Bayramlarda hasta kardeşlerimizi mutlaka ziyaret edelim ve onlara Cenabı Allahtan acil şifalar dileyelim. Bir çok kader mahkumları dört duvar arasında ziyaretçilerini beklerler. Onları da unutmayalım. Hastanede yatmakta olan hastalarımız da ziyaret edilmelidir. Maddi sıkıntılardan dolayı memleketine gidemeyen kardeşlerimiz de hiç değilse telefonlarla gönülleri alınmalıdır.

Kurban kesen kardeşlerimiz, kurban kesemeyen komşu ve akrabaları yalnız bırakmamalı ve kestiği kurban etinden onlarada vermelidir.

Bugün ise, Hastalık sebebiyle komşuluk, akrabalıktan uzaklaştık. Yinede fakirleri ve kurban kesemeyen kardeşlerimize paylar dağıtılmalıdır.

Biz, Ortadoğu Gazetesi çalışanları olarak tekrar Müslüman kardeşlerimizin kurban bayramlarını tebrik ediyoruz. Bu akıtılan kurban kanları, insanlığa musallat olan hastalığa şifa olmasını diliyoruz. Selam ve saygılarımla.