Kokusuyla büyüleyen, balina kusmuğundan yapılan tespihler ünlü akınına uğruyor. En değerli tespihler ise Osmanlı'nın önemli tespih ustalarından İskender Efendi’nin yaptıkları. Tespihlerin en küçük boyları 6 bin liradan başlıyor. Tespihlerin yapım aşaması da hayli ilginç...

Bursa’da tarihi Ulucami yanında açtığı dükkanda 25 yıldır tespih satan Gökhan Yılmaz’a çok sayıda ünlü tespih almak için akın ediyor. Balina kusmuğundan yapılan tespih türüne “Misk-i Amber” deniyor. Balina bir çeşit balığı yiyor ve sindiremiyor. Daha sonra taşlaşmış olarak kusuyor. Kokusu oldukça güzel bulunan ender ve doğal madde genellikle parfüm sektöründe kullanılıyor.

Öte yandan bu maddeden yapılan tespihler dayanıklı olmalarının yanı sıra güzel bir kokuya da sahip oluyor. “Misk-i Amber” olarak bilinen tespihlerin ederi boyutuna göre 6 bin liradan başlayarak 25 bin liraya kadar çıkıyor.

Dünyanın farklı noktalarından gelen değerli taşlardan yapılmış binlerce tespih çeşidini satan ustanın en değerli ürünü arasında ise, Osmanlı döneminin önemli tespih ustalarından İskender Efendi’nin yaptığı tespihler yer alıyor. İskender Efendi’nin 120 yıllık tarihi tespihleri 35 bin dolara satılıyor.

İŞ İNSANLARI, SANATÇILAR, SİYASETÇİLER, ZENGİNLER...

Koleksiyoner ve sanatçıların nadir parçalara yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Gökhan Yılmaz şöyle konuştu: "İskender Efendi tespihleri ortalama 60-70 yıl önce yapılan tespihlerdir.

Bunlar çok özel tespihlerdir, koleksiyonerler tercih eder, çok nadir parçalardır. Kendisi 70’li yıllara kadar tespih yapmış. Osmanlı’nın son yıllarında ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında tespih yapmış bir usta İskender Efendi.

En ucuz tespih 3 bin dolardan başlıyor, yılına veya işçiliğine göre 35 bin dolara kadar çıkıyor. İş insanları, sanatçılar, siyasetçiler ve ekonomik durumu iyi üst düzey kişiler alıyor.”

ÜNLÜLER BURAYA UĞRAMADAN GEÇMİYOR

Genellikle kış aylarında Uludağ’a giden ünlülerin dönüşte mutlaka kendisini ziyaret ettiğinin altını çizen Yılmaz şöyle devam etti: “Sanatçıya, sporcuya, siyasetçiye tespih satıyoruz. Kimisi kendi geliyor, kimisi ise Bursa’daki dostları vasıtasıyla bizden tespih alıyor.

Kenan İmirzalıoğlu, Emin Gürsoy, Murat Övüç, Demet Akalın, Yaşar Alptekin gibi birçok ünlü bizden tespih alıyor. Genellikle kışın Uludağ’a çok geliyorlar, geldiklerinde de bizi ziyaret ediyorlar.”

"UFAK BOYLARI" 6 BİNDEN BAŞLIYOR

Misk-i Amber olarak bilinen balina kusmuğundan yapılan tespihlerin dikkat çektiğini belirten Yılmaz; "Yurt dışından getiren arkadaşlarımız var. Ufak boyları 6 bin liradan başlıyor, işçiliği ve boyutuna göre 25 bin liraya kadar çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Editör: İrem Nur Kaya