İslam inancına göre M.Ö. 1900 yıllarına kadar varlığını sürdürmüş kavimdir.

Kavmin yaşadığı yer ise, bugün Kızıldeniz'in kuzeyinde Ürdün İsrail sınırında Lut Gölü yakınlarında olduğu arkeolojik incelemelerle belirlenmiştir. 

Bu şehrin, Eski Ahit'te adı geçen Sodom olduğu kesinlik kazanmıştır.

Lut Gölü'nün deniz seviyesinden 794 metre aşağıda olması, bu bölgede bir çöküş olduğu, bunun Kur'an'da anlatılan olaylarla benzerlik göstermesi ve Tevrat'ta Sodom şehrinin de böyle bir akıbete uğramış olması; Lut Kavmi'nin burada yaşamış olabileceğine kanıt olarak gösterilmektedir.

 Kur'an'da Lut Kavmi:

Kur'an'a göre de yasak olan aile içi ve akraba içi cinsel ilişki, Kur'an'da "sapkınlık" olarak, nitelendirilerek kavim içerisinde sürekli yapıldığı belirtilen durumdur. 

Lut peygamberin gönderildigi kavmin erkekleri, kendi ailesine tecavüz etmekteydiler. 

Kur'an'a göre; 

bu tür sapkınlık ilk defa bu kavim içinde görülmüştür. Allah, Lut peygamberden kavmini uyarmasını istemiş ve o da uyarmış ancak kavmi, 

Lut peygamberi umursamamıştır. Bu yüzden Allah; Lut peygamberin ailesiyle beraber şehirden uzaklaşmasını istemiş, bu arada hiç arkasına bakmamasını, eşinin de helak olacağını bildirmiştir ve neticede Lut peygamberin eşi de Lut kavmiyle yok edilmiştir.

Kur'an da Lut kavmi içinde yaşanan bu durumla ilgili ayetler:

''Hani Lut da kavmine şöyle demişti; 

"Sizden önce alemlerden hiç kimsenin yapmadığı hayasız çirkinliği mi yapıyorsunuz? 

Gerçekten siz, kadınları bırakıp şehvetle erkeklere yaklaşıyorsunuz. Doğrusu siz, ölçüyü aşan azgın bir kavimsiniz. (A'raf; 80)

Kur'an'a göre bahsi geçen kavme peygamber olarak, gönderilen Lut; kavmini bu sapkınlıktan vazgeçirmeye çalışmış ve kavmine şunları söylemiştir:

''Hani onlara kardeşleri Lut; 

"Sakınmaz mısınız?" demişti. "Gerçek şu ki ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim. 

Allah'tan korkup sakının ve bana itaat edin. Buna karşılık, ben sizden bir ücret istemiyorum; ücretim yalnızca alemlerin Rabbine aittir. 

Siz, insanlardan erkeklere mi gidiyorsunuz? Rabbinizin sizler için yaratmış bulunduğu eşlerinizi bırakıyorsunuz. Hayır; siz sınırı çiğneyen bir kavimsiniz. (Şuara;160)

Kur'an'da Lut'un sözlerine karşılık, kavminin onu yalancılık ve sahtekarlıkla suçladığını belirtilmekte olup Lut'u şehirden kovmakla tehdit ettikleri de açıklanmıştır. 

Kur'an da yer alan bir ayette:

Dediler ki; "Ey Lut, eğer bu söylediklerine bir son vermeyecek olursan, gerçekten buradan sürülüp çıkarılanlardan olacaksın." Dedi ki; 

"Gerçekten ben; sizin bu yaptığınıza, öfke ile karşı olanlardanım.''(Şuara;167-168)

Lut'un kavmine, Allah'tan bir azap geleceği bildirilmiştir. Kur'an'da Lut Kavmi'nin yok edilmesi şu ayetlerde anlatılmaktadır:

''Derken, tan yerinin ağarma vaktine girdiklerinde, onları o korkunç ve dayanılmaz çığlık yakalayıverdi. Anında yurtlarının üstünü altına çevirdik ve üzerlerine balçıktan pişirilmiş taş yağdırdık. Elbette bunda derin bir kavrayışa sahip olanlar' için gerçekten ayetler alametler vardır. 

O şehir de gerçekten bir yol üstünde hala durmaktadır. (Hicr,73-76)

''Böylece emrimiz geldiği zaman, üstünü altına çevirdik ve üzerlerine balçıktan pişirilmiş, istif edilmiş taşlar yağdırdık; Rabbinin katında belli bir biçime sokulmuş, damgalanmış' olarak. 

Bunlar zalimlerden uzak değildir.''(Hud;82-83)

''Sonra geride kalanları yerle bir ettik. 

Ve üzerlerine bir yağmur yağdırdık; 

uyarılıp korkutulanların yağmuru ne kötü. Gerçekten, bunda bir ayet işaret vardır, ama onların çoğu iman etmiş değildirler. 

Ve şüphesiz senin Rabbin; güçlü ve üstün olandır, esirgeyendir.''