Türkiye’nin en çok reyting getiren formatlarından yemek programları, gazeteci Fatih Altaylı’yı çok kızdırdı. Programlardaki terbiyesiz tutumu eleştiren Altaylı, bu durumun normalleşmesinden yakındı.

"İğrenç bir toplum haline gelmişiz"

Türkiye’de Zuhal Olcay ve Seda Sayan gibi isimlerin  sunuculuğunda gerçekleşen yemek programlarını ağır bir dille eleştiren Altaylı, son yazısında denk geldiği programdaki görüntüleri değerlendirdi.

Altaylı “Birisi uğraşıp didinip ve belli ki ekonomik durumunu zorlayıp yemekler yapıyor. Soflarlar donatıyor. Diğerleri gelip o yemeğe tabir yerindeyse 'Zıkkımlanıyor' ve sonra da yemeği yapana türlü hakaretler edip defolup gidiyor. Bu kadar kabalık, bu kadar utanmazlık olamaz" şeklinde belirtti. Bu formatların toplumun göreneklerine aykırı olduğunu ifade eden Altaylı, "eğer toplum bu programları normal buluyorsa, iğrenç bir topluma dönüşmüşüzdür" şeklinde yazdı. 

Kabalık normalleştiriliyor

Bir TV programı olmasının durumu daha normal yapmadığını yazan Altaylı "İzleyen herkese kabalığı, terbiyesizliği normalleştiren bir formata format demek mümkün değil. Yıllar önce Televole benzeri magazin programlarına 'Kardeşim yapmayın. Orada üç beş kişinin yaşadığı bir tarzı matahmış gibi insanların gözüne sokuyorsunuz. Milleti kötü yola düşüreceksiniz' diye yazdım da yazdım. Çok şükür kötü yola düştük milletçe. Şimdi bir de kaba saba olacağız" ifadelerini kullandı.