MFÖ grubunun solistlerinden, oyuncu Özkan Uğur, daha önce yendiği lenf kanserinin yeniden tekrarladığını açıkladı.

Uğur, "Eski rahatsızlığım tekrarladığı için akıllı ilaç tedavisine başladım. Bu süreçten en faydalı sonucu almak adına bir süre kalabalıktan ve yorucu tempodan uzak kalmam gerekiyor. Bu nedenle konserlerimizi bir müddet ertelemek durumundayız. En kısa sürede buluşmak ümidi ve sevgilerimle…" ifadelerini kullandı.

ÖZKAN UĞUR KİMDİR?

17 Ekim 1953 tarihinde  İstanbul’da dünyaya gelene Özkan Uğur’un asıl adı Raif Özkan Uğur’dur. 

Babası Hurşit Uğur, Şehir Hatları’nda çarkçıbaşı olarak çalışan Uğur, ailenin beşinci çocuğudur. 

Reşat Nuri Güntekin İlkokulu’nda okurken mandolin ile tanışan Uğur, Fenerbahçe Lisesi’nde okurken müzikle daha yakından ilgilenmeye başlar. 

İlk olarak ‘Atomikler! İsimli amatör bir grup kuran ünlü sanatçı, dönemin popüler şarkılarını bu grupla birlikte yorumlamıştır. 

1970 yılında çok sayıda ünlü ile bir araya geldiği Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası’nda müzik hayatına başlayan Özkan Uğur, 1971 yılında Kızıltoprak’ta tanışmış olduğu Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile birlikte ilk grubu ‘Kaygısızlar’ ile profesyonel bas gitaristliğe başlamıştır.

Sadık Kuyaş’ın da bas gitaristlik yaptığı grup, bir süre sonra Kuyaş’ın gruptan ayrılması ile birlikte yoluna tek bas gitaristle devam etmiştir. Grup bir süre sonra dağılmıştır. 
Kaygısızlar’ın dağılmasının ardından 1972 yılında Barış Manço’nun da eşlik etmesi için kurmuş olduğu rock grubu Kurtalan Ekspres adlı grubun ilk kadrosunda yer almıştır. İlk plakların ardından Barış Manço’nun askere gitmesi ile birlikte grubun dağılması sonucu Özkan Uğur, Aydın Çakuş ve Nur Yenal ile ‘Ter’ isimli grubu kurmuştur. 

Barış Manço’nun askerden dönmesi ile birlikte tekrar Kurtalan Ekspres’e dönen Uğur, 1973-1974 yılları arasında grupla çalışmalarına devam etmiştir. 1974 yılında gruptan ayrılmış, bu dönemde eski arkadaşları Mazhar ve Fuat’ın hazırlamış olduğu stüdyo albümünde bas çalmıştır.

1980’li yılların başında Özkan Uğur, Mazhar Alanson ve Fuat Güner, ünlü isimlerin arkasında çaldılar.

1980-1983 tarihleri arasında Fuat Güner ile birlikte Ferhan Şensoy’un ‘Şahları da Vururlar’ ve ‘Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı’ isimli oyunlarında müzisyen ve oyuncu olarak yer almıştır. 

1984 yılında MFÖ olarak ilk albümleri ‘Ele Güne Karşı Yapayalnız’ ile şöhreti yakalayan Özkan Uğur, 1985 yılında ‘Diday Diday Day’ ve 1988 yılında ‘Sufi’ şarkısı ile Eurovision’da iki kez Türkiye’yi temsil etmiştir. 

MFÖ’de bas gitar çalarken, aynı anda zor derecedeki vokalleri, tenor ses rengi ile büyük bir başarı icra eden Özkan Uğur, hiçbir anlama gelmeyen sözler ile yapmış olduğu şarkılara da sahiptir.

Yayınlamış oldukları çok sayıda şarkıda besteciliğiyle dikkat çeken ünlü sanatçı, ‘Lay Lili Lili Lay’, ‘Mecburen’, ‘New York Sokaklarında’ ve ‘No Problem’ gibi şarkıların bestesinde yer almıştır. ‘Ali Desidero’ ve ‘İdare Edip Gidiyoruz’ şarkılarında ses rengini değiştirmiş ve bu şekilde vokalle düet yapmıştır. 

Özkan Uğur, MFÖ Grubu içerisinde solo albüme sahip olmayan tek sanatçıdır. İlk yayınlamış olduğu solo şarkı ‘Karışık Pizza’ filminin müziği ‘Maksat Muhabbet Olsun’ şarkısıdır. 
G.O.R.A filmi için yapmış olduğu ‘Olduramadım’ isimli şarkısı, bir klibe sahip olan ikinci şarkısıdır.

Özkan Uğur, 1996 yılında Yavuz Turgut’un yönetmiş olduğu, Şener Şen ve Uğur Yücel’in başrollerini paylaştığı Eşkıya filminde rol almıştır. 

Daha sonra ATV kanalına yayınlanmış olan İkinci Bahar isimli televizyon dizisinde zabıta rolünde oynayan Uğur, aynı kanalda ‘Ağırlığınca Altın’ yarışmasının da sunuculuğunu yapmıştır. 

‘Komser Şekspir’ isimli sinema filminde rol alan Özkan Uğur, ATV’nin sevilen dizisi ‘Yeter Anne’ isimli dizide Suna Pekuysal’ın oğlu rolünde yer almıştır. G.O.R.A, A.R.O.G, Yahşi Batı, ‘Pek Yakında’ gibi sinema filmlerinde yer alan Uğur, müzik ve oyunculuk kariyerini sürdürmeye devam etmektedir. 

Özkan Uğur, Aysun Aslan Uğur ile evli ve ‘Alişan’ adında bir oğlu bulunmaktadır.

Editör: Haber Merkezi