TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Posta gazetesi yazarı Hakan Çelik'e açıklamalarda bulundu. 

Hakan Çelik'in Eren'le yaptığı görüşmeyi anlatan yazısından bir bölüm şöyle:

- TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ile yayınlar, programlar ve rekabete dair bir sohbet gerçekleştirdik. 2013’te Genel Müdür Yardımcısı olarak kurumda görev alan İbrahim Eren aynı zamanda TRT World’ü kuran isim. TRT’nin son dönemde en fazla atılım yaptığı alanlar arasında yerli diziler var.

- İbrahim Eren de ilk döneminde “Diriliş” ve “Filinta” dizileriyle dikkat çekmişti. Eren, ilk yıllarını “TRT gibi farklı alışkanlıkları olan dev bir yapıyı değiştirmenin çok zor olduğunu gördüm ve içeriğe odaklandım” diye anlatıyor. 2018’deki kanuni düzenlemeyle bazı değişiklikleri gerçekleştirebilmek mümkün oldu. Geniş sohbetimizden satır başlarıyla özetleri aktarmak istiyorum:

- Ulusal rekabetten biraz sıyrılmak istiyoruz. Asıl hedefimiz uluslararası pazarlar. O nedenle dijitalleşmeye de çok önem veriyoruz. Bizde her kanalın bir koordinatörü var. Özel kanallardaki genel müdür gibi. Yetkileri hayli geniş.

- TRT Spor Yıldız ile 15 olduk. İlave olarak 3 tane de EBA kanalımız var. EBA’nın her şeyini biz çekiyoruz. Benim en kritik birimim “TRT Strateji Başkanlığı”. Buradaki arkadaşlarımızın çoğu Endüstri Mühendisi ve önemli kısmı benim gibi Boğaziçi Üniversitesi’nden.

- Dizi seçiminde saha araştırmaları ve toplumsal duygusal araştırmalar yapıyoruz. Türkiye’nin neye ihtiyacı varsa ona yönelmeye çalışıyoruz. Bu yolla konuları belirleyip yapımcılara veriyoruz. Bu sıralar öğretmenler ve eğitim sistemi üzerinde çalışıyoruz. Girişimcilikle ilgili dizi de düşünüyoruz. Kadın araştırması yaptık. Toplumda kadına iki tür psikolojik şiddet olduğunu gördük.

- Toplum bizden vatan ve millet kavramlarını, kahramanlık hikayelerini dinlemek istiyor. Askeri güç ve ajan hikayeleri ilgi çekiyor. MİT de teknik açıdan belli şekillerde yol almamız açısından bir tek bize izin veriyor. Teşkilat dizisi İsrail’e bile satıldı.