Mahşer, insanların öldükten sonra tekrar dirilerek toplanacağı yerdir.
Kabirlerinden kalkacak olan insanların mahşer yerine gelmeleri kolay olmayacaktır. Dünyadaki ibadet ve iyiliklerine göre bir kısmı en süratli bir şekilde mahşer yerine gelirken, yaya olarak hatta yüz üstü sürünerek gelecek olanlar da vardır.
Mahşer yerinde toplanan insanların bir kısmı Arşın gölgesinde gölgelenecek, bir kısmı da günahlarından dolayı tere boğulacaklardır.
Kıyamet gününün dehşetinden peygamberler bile Allah'a sığınmışlardır. Bugün herkese kendi derdi yetecek, yanı başında bulunacak en yakını ile bile ilgilenme imkanı bulamayacaklardır.
Kur'an'ı Kerim'de bugünden şöyle söz edilmektedir: ''O gün kişi kardeşinden, annesinden, babasından, eşinden ve çocuklarından kaçar. O gün kişi herkesin kendine yetip artacak bir derdi vardır. O gün birtakım yüzler parlak, güleç ve sevinçlidir. Yine o gün birtakım yüzler de keder bürümüş, hüzünden kapkara kesilmiştir. İşte bunlar, kafirlerdir günahkarlardır.'' (Abese; 80/ 34-42)
*
BİR AYET:

Rabbinden sana vahyedilene uy. Allah bütün yaptıklarınızdan haberdardır. (Ahzab; 33/ 2)

Hadisi ŞERİF:

Rabbim! Senden gerek bu gecenin gerekse sonraki gecelerin hayrını istiyorum. Gerek bu gece gerekse diğer gecelerin şerrinden de Sana sığınıyorum. (Ebu Davud) 
Peygamberimize soru soran kişiye Peygamberimiz; “Senin, çocuklarının üzerindeki hakkın, sana iyi davranmalıdır.
Çocuklarının senin üzerinde olan hakkı ise çocukların arasında adil davranmalıdır, buyurdu.”
(Ebu Davud).