Ankara, Ankara güzel Ankara. İzmir, canım İzmir. Türkiye'nin ikinci ve üçüncü büyük vilayeti. Türkiye'nin başkenti ve Ege'nin incisi. İktidar partisinin bu iki ilimiz için öne süreceği adaylardı merakımız. İzmir, banko CHP görülüyor. Bu nedenle Ak Parti, en başarılı bakanlarından Binali Yıldırım'ı devreye sokmuştu geçen dönem. Olmadı. Ankara'da ise Melih Gökçek bir puan farkı gece yarısı sayılan oylarla yakalamış ve kıl payı Mansur Yavaş'ı geçerek bayrağı indirmemişti.
 
Şimdi durum aşağı yukarı aynı. CHP İzmir adayını açıklamadı ama Ak Parti burada mücadeleyi bırakmıyor. İki dönem Denizli Belediye Başkanlığı yapmış, geçen dönemin ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi'yle yarışa katılacak. Zeybekçi, Ak Parti'nin önemli kozlarından. Denizli'de başarılıydı. Ekonomi Bakanlığı dönemi tartışılacaktır. An itibarıyla ekonomik göstergeler iç açıcı değil.
 
Ekonomik kriz zaten CHP'nin önemli bir gündemi olacak seçimlerde. Ama Zeybekçi'den daha geçer akçe aday bulmak da zordu. Zeybekçi'nin seçim bölgesine Denizli diye bakmamak gerek. Ege illeri komşu. İzmir ekonomisi de Ege illerinin üretimiyle buluştuğu yer. Ege önce İzmir, sonra Türkiye için çalışır özetle. Öyleyse Zeybekçi'nin adaylığı sürpriz değil.
 
 
Ülkücü mücadelesi
 
Ankara tam bir kozmopolit. Eski Ankara yok. Ulus, Etlik, Anafartalar merkezli Ankara değişti, gelişti. Gölbaşı, Çubuk, Temelli ve Akyurt, Ankara'yla birleşti. Ankara hemşehriliğinden söz etmek zor. Anadolu'dan aldığı göç ile Tokat, Yozgat, Çorum, Kırşehir, Konya ve Kayseri karışımı kent oldu. Hemşehrilik ilçelerde kaldı. Anakent ise yeni bir yapılaşma içine geçti. Ankara her zaman göz önündedir. 'Cumhur'un ve TBMM'nin bulunduğu Ankara'da belediye başkanının başka görevleri de vardır. Protokol olarak da, şehrin stratejik önemi bakımından da...
 
Zordur Ankara reisliği. Melih Gökçek, CHP ağırlıklı seçilmişliğini dört dönem sürdürdü. Bir dönem de Keçiören İlçe Başkanlığı yaptı. Neden görevden alındı hala bilinmiyor. Şu an kalsaydı seçilir miydi? Bilinmez ama yürüyen sistem durduruldu ve Ankara rölantiye alındı. Ak Parti önemli aktörlerinden birini kullanmalıydı Ankara için. İsim bulundu. Dün de açıklandı. Mehmet Özhaseki, Kayseri'de beş dönem belediye başkanlığı yaparak bu Orta Anadolu şehrinde 21 yıl süren göreviyle rekortmen unvanını aldı.
 
 
İktidar risk alamaz
 
Halk başarılı buldu ki rakipsizdi. Peki Ankara için aday bulamadı mı Ak Parti? Bulabilirdi, Mustafa Tuna, Veysel Tiryaki'den söz edildi. Ancak MHP'nin desteğiyle başkentin risk edilmesine tahammülü olamazdı iktidarın. Eski bir ülkücü olan Mehmet Özhaseki, MHP ittifakının üstünde firesiz oy alır. Üç yıllık Çevre Bakanlığı deneyimi ile Ankara'ya uzak da değil. Rıfat Hisarcıklıoğlu gibi dostları da hayli fazla. Yumuşak başlı. Pozitif hukuk adamı. Karşısında ülkücü geleneğinden gelen Mansur Yavaş olursa mücadele renkli olacaktır. Bir puan ile geçen dönem başkanlığı kaçıran Mansur Yavaş'ın adaylığı kesin gibi. CHP'nin geçen dönemki adayı, İyi Parti'nin ısrar ettiği bir isim. Demek ki, Ankara, ülkücü gelenekten gelen eski MHP'lilerin mücadelesine tanık olacak. Bozkurt işaretleriyle şekillenecek bir seçim... Geçen dönem Kemal Kılıçdaroğlu bile Bozkurt işareti yapmamış mıydı? 
 
Sırada İstanbul var 
 
Seçimin bingosu! İstanbul heyecanı gelecek haftaya kaldı. Eeee koca İstanbul da sona kalsın artık. Bütün partilerin göz bebeği, oy deposu, dünyanın incisi. İstanbul, İstanbul olalı böyle seçimi bir daha göremez. Başbakanlık, Meclis Başkanı olmuş bir isim, İstanbul Belediye Başkanlığı için ortaya atılıyorsa, bu dünya metropolü İstanbul'un önemine işarettir.