TBMM, geçtiğimiz günlerde PKK'nın düzenlediği hain saldırının ardından terörle mücadele gündemiyle toplandı.

Meclis Genel Kurulu’nda  TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ve  Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler  terörle mücadeleye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

Öncelikle Irak'ın kuzeyinde Pençe Kilit Harekat bölgesinde şehit olan Mehmetçiklerimize Allah'tan rahmet yaralanan ve tedavileri devam eden askerlerimize acil şifalar diliyorum. Başta şehitlerimizin aileleri olmak üzere tüm milletimizin başı sağolsun.

Devletimizin terör belasını bitirme yönündeki kararlılığı her şeyin üzerindedir. Meşru müdafaa hakkımız çerçevesinde PKK/YPG ve destekçileriyle sınır ötesindeki mücadelemiz son terör odağı etkisiz hale getirilinceye kadar devam edecektir.

Her zaman söylediğimiz gibi bölgemizde barış ve güvenliğin güçlendirilmesi, milli güvenlik sistemimizin bir parçası olan dış politikalarımızın önceliklerinin başında yer almaktadır. Bu stratejinin bir parçası olarak tüm terör örgütlerinin kökünün bölgemize kalıcı bir biçimde kazınması elzemdir. Bu yalnızca milletimizin değil tüm bölge ülkelerinin barış ve huzur içinde güvenli ve mürebbeh bir biçimde yaşamalarının olmazsa olmaz şartıdır.
Bu nedenle tüm komşularımızın ve müttefiklerimizin bölgedeki terör örgütleriyle mücadelemize samimiyetle destek vermesi bir zaruriyet hale gelmiştir.

Değerli milletvekilleri; Uluslararası mücadelede kullanılan en klasik araçlardan biri bildiğiniz gibi vekil unsurlar ve terör örgütleridir. KYB Irak'ta PKK'ya alan açtı. Bölücü örgüt Irak içinde nüfuzunu artırma gayretinde Suriye'nin kuzeyinde bir terör devleti kurulmasına asla izin vermeyeceğiz.''

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise "Terör yok edilinceye kadar mücadelemiz sürecek" ifadeleride bulundu. Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları şu şekilde;

''Vekalet savaşı adını verdikleri bu süslü terim acımasız emperyalist saldırıdır. Teröre karşı amasız fakatsız karşı durmak boynumuzun borcudur. Son terörist kalmayıncaya kadar değil terörün bu topraklardan atılana kadar teröre karşı kararlı mücadelemiz devam edecek. Teröre kimlerin destek verdiğini gayet iyi biliyoruz. Amaçları ülkeleri istikrarsızlaşmak, yeni devletler ortaya çıkarmak ve halkları birbirine karşı düşmanlaştırmaktır.Tüm ülkeleri Türkiye'nin bu haklı mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz.

Teröristlerin esas amaçlarından biri de birliğimizi bozma. Gücümüzü özgürlükçü siyasetimize de borçlu olduğumuzu biliyoruz. Toplumsal huzurumuzu kimsenin bozmasına izin vermeyeceğizTerörün hayatımızın akışını bozmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye sorunlarını çözmeye muktedir devlettir. Terör belasını da yok edip tarihin çöplüğüne atacaktır.

Teröre verilmiş destek karanlığa sıkılmış kurşun gibidir. Bir gün o kurşunun kendilerini de vuracağını unutmamalılardır.''

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler açıklamalarda bulundu.

Son 5 günde 114 terör hedefi imha edildiğini belirten Güler, operasyonlarda 78 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Türkiye'nin sınır dışında gerçekleştirdiği operasyonlarla ilgili dahili ve harici düşmanların yaptığı eleştirilere sert tepki gösteren Güler, "Terörü kaynağında yok etme stratejisi uygulamaya başladık"  ifadesinde bulundu.

Bakan Güler'in açıklamalarından öne çıkanlar;

''Sizleri MSB mensupları adına saygıyla selamlıyorum. Sözlerimin başında milletimizin güvenliği için şehadete ulaşan kahramanlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.Terörle mücadelede örgütlere ağır darbeler indirdik. Hareket kabiliyetini bitme noktasına getirdik. En büyük pay şehitlerimize ve gazilerimize aittir.

Silahlı kuvvetlerimiz tehditleri sınırlarımıza dayanmadan bertaraf etmek için cansiperane mücadele vermekte. Spekülasyonlar oluşturulmakta. Kahraman Mehmetçiğin mücadelesine zarar verme amaçlı olduğu görülmektedir.

Stratejik ön görüden yoksun, bilinçsiz söylemlere de şahit oluyoruz. Yakın geçmişte yaşananları unutmuşa benziyorlar. Böyle hassas konuda birlik içinde olmak yerine acıların siyasi malzeme yapılması kabul edilemez. 2015'ten itibaren yurt içinde birçok bölgede PKK, YPG, DEAŞ saldırılarında artış yaşandı.

Çok sayıda kahramanımızı şehit verdik. Mayın ve el yapımı patlayıcılar ile çok sayıda güvenlik gücümüz şehit oldu. Süreci farklı değerlendirenler var. Suriye'de bedel ödediğimiz söyleniyor ancak oradaki tedbirleri almadan önce ödemiştir. Harekatlarımız hem bizim hem bölge halkının menfaatlerine uygun şekilde devam ediyor.

Terörü kaynağında yok etme stratejisi uyguladık. Irak'ın kuzeyindeki operasyonlarımızın icrasına da başlanmıştır. 2019 yılında başlatılan pençe harekatları ve eylemlerin kısıtlanmasında önemli başarı sağlanmıştır. Üs bölgeleri sayesinde yaklaşık 300 kmlik 30 km derinlikte güvenli hat oluşturduk. Pençe Kilit operasyonu ile kilit kapatılmış, emniyetimiz tesis edilmiştir. Aralarında PKK'nın üst düzey yöneticilerinin de olduğu çok sayıda kadro etkisiz hale getirildi. Pençe harekatlarımız sonrası ağır tahribata uğrayan PKK harekat alanlarımızı öncelikli hale getirdi. Sivil yerleşim yerlerini de örtü olarak kullanmaktalar.

Irak'taki varlığımız sayesinde ülkemizin tamamında güvenlik ve huzur ortamı tesis edildi. Teröristler temizlendikçe yatırımlar büyük bir ivme kazanmıştır. Sık sık bölgeye gidiyorum. Sizlerin de huzur ortamını görmeniz için bu şehirlerimizi görmenizi tavsiye ediyorum. Gabar'da petrol çıkıyorsa, Hakkari yaylaları turist ağırlıyorsa bunlar terörü kaynağında yok etme stratejisi sayesindedir.

Kahraman Mehmetçik zorlu arazi ve iklim koşullarında canını dişine takarak görev yapıyor. Şehit ve gazilerimizin olduğu da oluyor. Teröristler artık son çırpınışlarını yapıyor. Hain teröristler tarafından üs bölgelerimize yapılan saldırılar görüş mesafesi olmayan ortamlarda kalleşçe sergilendi. Üs bölgelerimize yaklaşan teröristlerin çoğu etkisiz hale getirildi. Kahraman evlatlarımız üs bölgelerinde her türlü donanıma sahip şekilde görevini yürütüyor. ihtiyaç duyduğu her türlü mühimmat ve ikmal kesintisiz karşılanmakta. Topla 80 doktorumuz üs bölgelerinde görev yapmakta.Güvenlik tedbirlerini sürekli olarak arttırıyoruz. Tesisler aşama aşama geliştirilmektedir.

Bugün artık yurt içinden tek bir şehit haberi gelmiyor, üs bölgelerimize tek bir saldırı yapılmıyor. Bu da terörü kaynağında yok etme stratejimizin başarısını gösteriyor.''

İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu

Oylama yapılacak

Görüşmelerin tamamlanmasından sonra, terörün lanetlendiği ve terörle mücadelenin kararlılıkla devam edeceğinin vurgulandığı TBMM Başkanlık tezkeresinin okunup oylanması planlanıyor.

Editör: Nehir Durdağı