Düğün organizasyonları konusunda büyük titizlik gösteren mekanlar, her tarza ve bütçeye hitap edecek birbirinden farklı paketler hazırlıyor. Bu paketlerin içerisinde yemek servisinden süslemelere, fotoğrafçıdan orkestraya kadar ihtiyacın olan tüm hizmetler bulunuyor. Paketlerdeki hizmetlerin sayısı ve kalitesi arttıkça, ödenmesi gereken tutar da yükseliyor. Bazı mekanlar, çiftlerin kendilerine özel paketler oluşturmasına da müsaade edebiliyor.

Mekanlarla görüşmeye gittiğinde genelde birden fazla standart paketle karşılaşıyorsun. Bu paketlere eklemeler-çıkarmalar yapabiliyorsun. İstediğin bir hizmet paket dahilinde sunulmuyorsa, mekandan ekstra talepte bulunabiliyorsun. Eğer bu hizmeti temin edemiyorlarsa, dışarıdan bir firmayla anlaşman gerekebiliyor. After party gibi ekstra hizmetler, mekanların bünyelerindeki ekipler tarafından sunulabiliyor. Süslemelerde farklı talepler olursa, bunları da anlaşmalı organizasyon firmalarından temin ediyorlar.

Düğünler için hazırlanan paketler genelde birbirlerinden menü içeriğine göre ayrılıyor. Kokteyl, yemekli ve yemeksiz paketlerden dilediğini seçebiliyorsun. Kokteyl menülerde, konuklara atıştırmalıkların yer aldığı tabaklar ve içecek sunuluyor. Yemekli organizasyonlarda ise başlangıç, ara sıcak, ana yemek, tatlı ve yine içeceğin olduğu menüler servis ediliyor. İçecek servisi ise senin taleplerin doğrultusunda alkollü veya alkolsüz yapılıyor.

Tüm paketleri oluşturan, çiftlerle bunların detaylarını paylaşan, akışı planlayan ve düğün günü de düğünün tamamını yöneten bir organizasyon sorumlusu bulunuyor mekanlarda. Fiyat teklifi aldığın andan düğününün sonuna kadar kendisiyle birebir iletişimde oluyorsun. Kafa karışıklıklarını ortadan kaldırmalarının yanı sıra çözüm odaklı yaklaşımlarıyla da uzmanlıklarını ortaya koyuyorlar. Organizasyon sorumlularının profesyonelliği, işleri çok kolaylaştırıyor.

Açık ve Kapalı Mekanda Düğün Olanakları

Mekanları davet alanlarına göre ayırmamız gerekirse; sadece kapalı alanı olanlar, sadece açık alanı olanlar ve hem kapalı hem açık alanı olanlar şeklinde üç kategoriye bölebiliriz. Sadece kapalı alanı olan mekanlar, dört mevsim boyunca organizasyonlara ev sahipliği yapabilmeleriyle ön plana çıkıyor. Ancak kır bahçesinde evlenme gibi bir hayalin varsa buralar sana pek uygun olmuyor. 

Sadece açık alanı olan mekanlar, yaz ve bahar dönemlerinde çiftlerin yoğun talep gösterdiği yerler arasında bulunuyor. Buralarda bahar aylarında yapılan düğünlerde, yağış gibi kötü hava koşullarıyla karşılaşılması durumunda önlemler devreye giriyor. Yedek bir kapalı alanları bulunmadığı için açık alanlarını şemsiyelerle, tentelerle donatıyorlar. Bu sayede kısa sürede organizasyonlara kaldıkları yerden devam ediyorlar.

Açık alanda hizmet veren mekanların bir kısmında teraslarda organizasyonlar düzenleniyor. Özellikle kulüplerin ve otellerin teraslarında açılır-kapanır tavan sistemi bulunuyor.

Kumandayla yönetilen bu tavan sistemi sayesinde çiftler asla kötü hava koşullarından tedirgin olmuyor. Tek tuşla saniyeler içinde kapanabilen tavan, soğuk havalarda dahi organizasyonların düzenlenebilmesine olanak tanıyor. Özellikle cam tavanlardan gökyüzünü seyredebilmek harika oluyor.

Çiftler tarafından en sevilen mekanlar ise hem açık hem kapalı alanı bulunanlar oluyor. Bazı mekanlar aynı gün içerisinde her alanda farklı bir düğün yaparken, bazıları mekanın tamamını bir çift için hazırlıyor. Sadece sana tahsis edilen birden fazla alan olması da birçok avantaj sunuyor. Açık alanda düğününü yapıp, after party için kapalı salona geçebiliyorsun.

Mekana Özel Düğün Konsepti Nasıl Seçilir? 

Düğünün için konsept seçerken önemsemen gereken detayların başında mekanın türü geliyor. Kır bahçesinde düğün yapacaksan; çiçeklerle bezeli, beyaz rengin ve canlı tonların ağırlıklı olarak kullanıldığı, buram buram bahar kokan, konukların kendilerini rahat hissedeceği konseptler oluşturabilirsin. Düğün yapacağın ayda öne çıkan meyveler dahi konsept için güzel fikirler ortaya çıkarabilir.

Tarihi bir yapıda evleneceksen, vintage konsept kaçınılmaz olmalı. Eski dönemlere ait aksesuarların kullanıldığı, altın sarısı veya bakır tonlarını alanın birçok noktasında gördüğümüz, masa-sandalye seçimlerinin eskileri yansıttığı bir salon konsepti oluşturmanı öneririz. Tabii bu konsepte uyacak gelinlik ve damatlık seçimi yapmak da çok önemli. Giydiğin ayakkabıya kadar, baştan aşağı asil ve vintage olmalısın.

Restoranda, havuz başında veya teknede evleneceksen; daha samimi ve sade süslemelere yönelmen en doğrusu olacaktır. Yapılan süslemeler, mekanların sunduğu manzaraları veya sağladıkları ferah atmosferi kamufle etmemeli; aksine, onlarla bir bütün içerisinde göz kamaştırıcı olmalı. Kişiselleştirilmiş bir konsept istersen, müstakbel eşinle isminizin veya baş harflerinizin yazdığı aksesuarlara yer verebilirsin. 

Mekanlara baktığımızda; kimi yerlerin sadece bir konsept sunduğunu, kimilerinin ise birden fazla süsleme seçeneği bulundurduğunu görüyoruz. Ancak hangi mekana gidersen git küçük değişiklikler yaptırıp, senin sevdiğin tarza yakın konseptler oluşturmalarını sağlayabiliyorsun. Mesela tiffany sandalyelere bağlanan tül kumaşların rengini sen seçebiliyorsun. Özel bir konsept oluşturmak istersen, bazı mekanlar dışarıdan organizasyon firmasıyla anlaşmana izin veriyor. 

Çiftlerin Düğünden Önce Dikkat Etmesi Gerekenler
●    Çiftlerin düğün yapacakları yerlerdeki koşulları mutlaka göz önünde bulundurması gerekiyor. Havalandırma sistemi, klima, jeneratör, ses ve ışık sistemleri gibi detayların güvenilirliği test edilmeli.
●    Ulaşım, çiftler ve konuklar için çok önemli bir konu. Seçilen mekanın toplu taşıma duraklarına yakın olması, düğün günü misafirlerin işini çok kolaylaştıracak.
●    Özel araçlarıyla gelecek davetlilerinin park yeri ararken düğününe geç kalmasını istemiyorsan, otoparkı veya vale hizmeti olan bir mekanla anlaşmalısın. 
●    Düğünden önce mekana gidip alanı yerinde görmeli, bir sürprizle karşılaşmamak için her detayı sormalısın. Hatta aklında soru işareti olmaması için mekanda düzenlenen herhangi bir düğüne katılıp, ortamı gözlemlemeyi talep edebilirsin.
●    Düğününde sunulacak yemeklerin lezzetini mutlaka öncesinde deneyimlemelisin. Neredeyse tüm mekanlar menü tadım hizmeti sunduğu için çok şanslısın.

Kaynak: https://dugunuzmani.net 


 

Editör: İrem Nur Kaya