Artık parti grup toplantıları adeta bir miting alanı haline geldi. Uzun zamandır MHP grup toplantıları partililerin yoğun katılımıyla gerçekleşiyor. Otobüs ve minibüs dolu MHP'liler Meclis'in Dikmen istikametindeki bulvarı boydan boya kaplamış konvoy halinde. Ve Genel Başkan Devlet Bahçeli bu kalabalığı coşturuyor. Açık net ve heyecanlı konuşmasıyla, kararlılığıyla 31 Mart seçimleri için tam gaz odaklanıyor.
 
Cumhur İttifakı'nda en küçük sorun yok artık. Alt görüşmeler tamam gibi. Sadir Durmaz-Mehmet Özhaseki görüşmeleri neredeyse rapor haline gelmiş durumda. Yani liderlere sunum aşamasında. Cumhurbaşkanı Erdoğan bekleniyor bir başka deyişle. Sayın Bahçeli görüşmeye hazır olduklarını söyledi. Öyleyse bütün hazırlıklar pişti. Şimdi servis zamanı. Çalışmaların olumlu ve verimli geçtiğini belirtmesi, Durmaz-Özhaseki ikilisinin aldığı yetkililerle geride sorun bırakmadıklarının göstergesi.
 
30 büyükşehir ve alt belediyeler, masaya yatırıldı. Anlaşma büyük ihtimalle sağlandı. Fikir birliğinin göstergesi ise 2014 ile 2018 seçim sonuçlarının verileri. Bu verilerin analizi işlendiğinde orantılı olarak istekler de gerçekleşecek. Çalışmaların partizanca değil akıllıca yapıldığına işaret eden Sayın Bahçeli, TBMM başkanlığı konusunda ise MHP'nin pazarlık etmeyeceğini vurguladı. Buradan da anlaşılıyor ki karşılıklı konuşmalar bazı dengelerin göz önüne alınarak yapıldığı ve akıl da katılarak gerçekleştiğidir.
 
Detaylarda pürüz yok
 
2014 ve 2018 oy dağılımına bakıldığında 31 Mart paylaşımının ne ölçüde gerçekleşeceği ortaya çıkabilir.
Mersin'de MHP'li belediye başkanının dışlandığı ve İYİ Parti'ye katıldığını göz önüne alırsak, bu ilde ağırlığın AK Parti'ye kayarak oy bölünmesinin de önüne geçileceği tahmin ediliyor. MHP'nin diğer bütün isteklerinin oluşacağı yolunda bir engel kalmadığını söyleyebiliriz. Zaten Ankara-İstanbul ve İzmir'de aday gösterilmemesiyle anlaşmanın daha ilk gün sağlanmış olması gerekmiyor muydu? Teferruat ve detaylarda artık pürüz görülmüyor.
Sayın Bahçeli'nin grup konuşmaları haftanın özeti niteliğinde. Konuşma metni iyi hazırlanıyor. Sunum çok iyi. Konu başlıkları özenle seçilmiş. Mesajlar ise açık ve net.Örneğin bazı akil insan olarak nitelendirilen kişilerin yeni bir Oslo çözüm süreci girişiminin gereksizliğini 'çözüm gevişi' yorumuyla vurguladı.
Hatta Oslo yerine Kandil'de bir mağara deliğini mahal göstererek 'yarım akıllı Türk akiller' olarak tanımladı bu girişimcileri. Dolayısıyla çözüm sürecini Sayın Bahçeli geçmişe gömdü. Cumhur İttifakı'nda hiçbir sorun işareti yok MHP adına. Cumhurbaşkanı'nın Arjantin gezisini savunan Bahçeli, buradaki görüşmelerine tam destek verdi.
 
Devşirmelere rozet
 
CHP, İyi Parti ve HDP'ye de sert söylemlerle yüklendi. İyi Parti'nin 'çürük ip' olduğunu ve Meclis'e verdikleri önergelerin hiçbirine destek olmayacaklarını söyledi. Terör ittifakından dönmedikçe ve tövbe etmedikçe bu önergelerin sadece bir kağıt parçası olacağını ifade etti Sayın Bahçeli.
Devşirmelere rozet takma hatırlatması ise olası CHP-İyi Parti ortak adayı Mansur Yavaş'a oldu. CHP'nin Almanya gezisi, Almanlar'ın Berlin'de İslam Konferansı düzenlemesi, burada domuz eti ikram edilmesi eleştirilerin baş konusuydu. Bahçeli, delilik şüphesinin, aptallıktan daha iyi olduğunu savundu. Sola fulü bakarak, CHP'nin her aklına geldiğini yapmamasını da tavsiye etti.
 
Fransa, Kıbrıs, Ukrayna,ABD, Suudi Arabistan başlıklı göndermeleriyle MHP'nin bakış açısının AK Parti'den farklı olmadığını da pekiştirdi. MHP dünkü grup toplantısında da anlaşılıyor ki, tek yön istikametinde yürüyüşünü sürdürüyor. Sapma, alternatif dönemeç veya B planı yok. Ortada verilmiş sözler var. Öyleyse 'tam yol ileri' diyor Sayın Bahçeli. Gündemi de tutuyor, siyasi inisiyatifi de.
 
Ve bütçe görüşmeleri için önemli bir hatırlatması ve tavsiyesi de var: 'Temiz üslup, münakaşa değil münazara, tam katılım, olgunluk, polemikten uzak duruş, devamlılık.' 10 Aralık Pazartesi günü başlayacak bütçe görüşmeleri seçim öncesi tam bir meydan okumaya sahne olacak. Eleştiriler, yoğun muhalefet, tartışmalar, sert söylemler, yeni bakanlar ve bütçe...
31 Mart seçimlerinden önceki ilk karşılıklı oturumlar gündemi şekillendirecek. Birçok konu başlıkları oluşacak büyük olasılıkla. Hafta başı itibarıyla yeni manşetlere hazır olalım.