SEÇİM öncesi arka arkaya uygulamaya sokulan iyileştirme ve yaptırımlar memnuniyet verici. Borçların yapılandırılması, Ziraat Bankası desteği, çiftçi ve hayvancılıktaki teşvikler, vergi indirimleri derken hemen hemen yaşama dokunan tüm sorunlara geçici de olsa neşter vuruluyor. Bayram ve seçim öncesi hükümetler bu tip kolaylıklar sağlar. Bu eylem beklentileri de beraberinde getirir. İstekler artar. Siyasilere zamansız veya gereksiz de gelse geçici çözüm hamleleri yapılır. Önümüzdeki 80 gün içinde bakalım daha hangi hoşumuza gidecek müjdeler olacak? Bekliyoruz. Beklentinin en yüksek seviyesinde ise MHP’nin teklifleri var. Hükümet ve iktidar partisi, ‘Hayır’ demedi. ‘Evet’ de demedi. Üstünde çalışılıyor ve uygulama için parti kurmaylarının incelemesinde bulunuyor. MHP’nin hazırladığı ve sunduğu beklentisi yüksek öneriler kamuoyunun hassasiyetini de içeriyor.

MHP teklifte ısrarcı

Neydi bunlar:

1- Şartlı tahliye: Vatandaşın ‘Af’ olarak yorumladığı mahkum ve yakınlarının beklentisi. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, teklifin incelendiğini ve üstünde çalışıldığını söylemişti. Bir kesim için seçim öncesi geçimden de önemli bir beklenti. MHP ısrarcı. Ak Parti iktidarı ise temkinli.

2- Hayvan hakları yasası: Büyük duyarlılık var hayvanlara karşı. Artık medya da dikkat kesiliyor. Hayvanseverler iyi çalıştı. Özellikle hayvana şiddet konusunda rahatsızlık hat safhada. Kış döneminde sokak hayvanlarına sahip çıkılması, yemeiçme ihtiyaçları için seferberlik oluşturulması yaygınlaştı. Bütün partilerin desteklediği tasarı tamam gibi.

3- Emeklilikte yaş sorunu: Kimi ilgilendirmiyor ki? Her ailede mutlaka beklentisi olan vardır. Emeklilik her birey için en önemli sosyo ekonomik garanti. Ancak maliyeti yüksek. Bir kereye mahsus olacak gibi de değil. Emsal teşkil edilerek her dönem yasal sorun haline gelebilir. Ancak büyük bir oy deposu olduğu da gerçek. Çıkış yolu zor gibi olsa da umut besleniyor.

Hassas bir konu

4- Ruh sağlığı yasası: Polemik konusu yapılmayacak kadar hassas ve gerekli bir konu. İçeriği belli değil. Sanki son dönem ekonomik yapıyla ilişkilendirilip, ‘Toplumun ruh sağlığı bozuldu’ şeklinde yorumlanıyor. Çok yanlış. Sağlıksız insanlar da psikiyatrlar da bu yasadan yana. Özellikle doktorlar ilaç için konan kota ve şartlar konusunda sıkıntılı. Tabip odaları ve psikiyatrlarla birlikte çalışılarak oluşturulacak bu yasa çok da gerekli olacaktır. Günümüzde yaşanan şiddet, taciz, öfke, kavga ve bütün taşkınlıklara tek çare bilimsel tıp yaklaşımı ile çözüm aranacaktır.

MHP, meclis çalışmalarının yanı sıra Kızılcahamam’da toplanacak. 17 Ocak perşembe günü il başkanlarını bir araya getirecek olan MHP, Cumhur İttifakı ile birlikte girilecek seçimlerde görevlendirmeler yapacak. Samsun ve bazı ilçe başkanlıklarında ortaya çıkan sorunlar karşısında geniş bir önlem amacını taşıyacak kamp döneminde uyarılarda bulunulacak ve seçim startı verilecek. Hafta boyunca TBMM’de ise torba yasası ele alınacak. 71 maddelik kapsamı olan torba yasası 30. maddesinden itibaren görüşmelere geçilecek. Ve gerek ekonomik, gerekse sosyal iyileştirmelere neden olacak olan tasarı yasallaşarak yürürlüğe sokulacak. Haftanın elbette en önemli konusu Suriye sınırındaki hareketlilik. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova gezisinin yanı sıra Astana Zirvesi çalışmaları ve ABD ile yapılacak görüşmeler gündemin diğer özel maddelerini teşkil edecek.