Mihrişah Sultan’ın oğlu, Sultan III. Selim.

İyliksever ve nazik bir kişilik sahibi olan Mihrişah Valide Sultan 1745 yılında dünyaya geldi.

Gürcü asıllıydı fakat doğduğu zamanki ismi bilinmemektedir.

Aslen Gürcü Ortodoks bir papazın kızı olan Mihrişah Sultan,sarayda Gürcü Güzeli olarak anılmaktaydı.

1789 yılında oğlu III. Selim’in tahta çıkması üzerine valide sultan oldu.

1795 yılında İstanbul’un Eyüpsultan semtindeki Mihrişah Valide Sultan Okulu ve Külliyesi’ni, 1796 yılında Bahçeköy’deki Arabacı Mandırası Deresi üzerindeki Valide Bendi’ni, 1801 yılında Levet Kışlası ve Hasköy Lağımcılar Kışlası camileri ile Kasımpaşa Mevlevihanesi de Mihrişah Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır.

1805 yılında Yeniköy’deki Mihrişah Valide Sultan Çeşmesi’ni yaptırmıştır.

Haremin hazinedar ustalarından çaşnigir Zeyneb için Eminönü Balıkpazarı’nda yaptırdığı kitabesinde Hazinedar usta çaşnigir Zeyneb yazmasına rağmen halk arasında Mihrişah Valide Sultan Çeşmesi olarak bilinen çeşme de bugün yerinde yoktur.

Halıcıoğlu Kışlası ile Haliç Köprüsü arasındaki iki minareli Mihrişah Valide Sultan ‘’Kumbarhane’’ Camii’ni yaptıran da odur.

Eyüpsultan semtinde 1795 yılında inşa ettirdiği imaret ise, 221 yıldan beri faaliyetlerini sürdürmektedir.

Şair Münib, Mihrişah Sultan hakkında aşağıdaki dizeleri yazmıştır:

‘’Mihr-i-Şah Kadın o Hurşid-ü Kamer kevkebe kim Pertev-i şanı kadar gamkede-i alem-i şen Mehdi-i ulyami edüb refÍti temdit-i sürur Kimsenin tıfl-ı derd ile olmaz şiven’’ Vefatı: Oğlunun saltanatı sırasında 1805 yılında öldü ve Eyüpsultan’da 1792 yılında yaptırılan Mihrişah Valide Sultan Türbesi’ne defnedildi.

Türbe içinde Mihrişah Sultan’dan başka III. Mustafa ile Adilşah Sultan’ın kızlarından Beynan Sultan, Perestu Sultan ‘’II. Abdülhamid’i büyütmüştür’’, Hatice sultan da yatmaktadır.

Mihrişah Valide Sultan ve oğlu Padişah III. Selim’in her ikisi de Mevlevi Tarîkatı mensubuydular.