Genar ve Metropoll araştırma şirketleri tarafından, Kasım ayında yapılan kamuoyu araştırma sonuçları bize, siyasi partiyi ayakta tutan ve iktidara taşıyan en belirgin unsurun, liderlik olduğunu gösteriyor.

Cumhurbaşkanın güçlü liderliğinin halk üzerindeki kabulü devam ediyor. Anketler, Cumhur İttifakı'nın oyunun yüzde ellinin üzerinde olduğunu söylüyor. 

Yapılan iki araştırmada, Cumhur İttifak’ının oyunu yüzde elli üstü olması bize, iktidarını uzun süre devam ettireceğini işaret ediyor.

Muhalefet halkın güvenini kazanamadığı için, iktidardan ayrılan oylarda muhalefete gitmiyor.

Ak Parti’nin oyu, ana muhalefetin oyunun iki katına yakın çıkıyor. Vatandaş güçlü liderin arkasından yürümek istiyor.

Halk liderine güveniyorsa desteğini tereddütsüz veriyor. Cumhur ittifakı seçimlerden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Cumhur ittifakı oy kaybetmediği gibi oy oranını artırmış görünüyor.

Cumhur İttifakı’nın oy oranın yüzde elli üzerinde, meclis çoğunluğunu elde edebilecek güce sahip. Cumhurbaşkanı’nın oy oranı, partisinden daha yüksek. İlk turda Cumhurbaşkanı seçebileceğini söyleyebiliriz.

Beğenilen lider olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamuoyu nezdindeki gücünü ve etkisini devam ettiriyor. Muhalefet partilerinin iktidar yolunda henüz bir varlık gösterememiş olduğu anlaşılıyor.

Ak Parti’den ayrılan partiler kurulmadan önce belli oranda bir tartışma vardı. Yeni kurulan siyasi partilerin kadroları netleşince, Türk siyasetine bir katkısının olmayacağı anlaşıldı. Araştırma sonuçlarına baktığımızda kamuoyunun Deva ve Gelecek Partisi’ni dikkate almadığı anlaşılıyor.

Önümüzdeki seçimlerin iki büyük parti arasında geçeceği kesin. Partilerden kopan seçmenlerin, üçüncü partilere yöneleceği mümkün görünmüyor.

Son yaşanan olaylar ve ana muhalefet parti yetkililerinin açıklamaları, iktidarı sandık dışı yöntemlerle indirme çabaları konusunda, millette yüksek bir farkındalık olduğu anketlerden anlaşılıyor.

Muhalif partiler yeni seçilmiş başkana yeşil ışık yakıp, millete rağmen desek talebini bulunmuş olsa da, netice alamayacağı görülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milli çıkarlarımız konularındaki açıklamaları, milletin menfaatlerinde emperyalistlere karşı dik duruşu, partiden giden oyları geri döndürdüğünü gösteriyor.

Son açıklanan reformların yeni bir heyecan yaratması. Açıklanan reformların iş dünyasında olumlu karşılanması.

Ekonomideki iyileşme beklentisi. Üçüncü çeyrekte 6,7 büyüme açıklanması. Halkın erken seçimi istemiyor olması.

Cumhur İttifakı’nın seçimsiz 2023 kadar devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.