İyi Parti listesinden, CHP-HDP desteği ile meclise giren DP’nin genel Başkanı Gültekin Uysal, PKK’ya karşı HDP Diyarbakır il binası önünde mücadele verip, evlatlarını isteyen annelere ziyaret yapacakmış. Bu haberle siyaset kulisi hareketlendi, HDP soslu ittifak çatlıyor mu diye.

Bence çatladığı falan yok. Stratejik hamle ile HDP’ye öfkeli tabanın oyunu muhtemel 3. İttifak içinde toparlayıp, Cumhurbaşkanlığı seçimini bu defa mutlaka 2. Tura taşımayı başarmak istiyorlar. DP ile işaret fişeği atıldı. HDP önünde nöbet tutan annelere gidecekler.

Önce “HDP’ye karşıyız” görüntüsü verip, gaza gelen vatandaşları 2. Turda HDP’nin eline tutuşturuverecekler. Cemal Enginyurt ilk turda iyi vitrin mankeni olacak. Bakalım 2. Turda HDP ile birlikte kimi destekleyecekler? İmamoğlu, Yavaş gibi adlar öne çıkarılıp, muhtemeldir ki İP İstanbul il başkanı Buğra Kavuncu’yu öne süreceklerdi. O iş bitti.

Şimdi B planında hangi ortak aday var orası sonraki iş. DP ile sahaya giriş yaptı Millet İttifakı. DP; İP, CHP, HDP gibi “güçlendirilmiş parlamenter sistem” kelamı ile “gagası var kuş değil, boynuzu var koç değil” sistemine selam çakıyor. Çünkü ellerinde başka koz yok.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde her şey tıkır tıkır işliyor, ülke virüs döneminde bile yalpalamadı. Ne bulacaklar “hadi gel köyümüze geri dönelim” deyip “davulun tokmağın başka ellerde olduğu” sistemi öne çıkarıyorlar. Bu arada DP genel başkanı Gültekin Uysal mesajını vermiş “Demokrat Parti’nin bir yere ‘gittiği/geldiği’ yok!

Durduğumuz yerde duruyoruz.. . Sadece yarın PKK’ya karşı mücadele eden, evlatlarını isteyen Diyarbakır Annelerine destek vermek için Diyarbakır’a gidip geleceğiz:) ” Tercüme edersek “içinden çıktığımız kabuğu beğeniyoruz” diyor. Diyarbakır’a salınım yapıp CHP, İP, HDP yanında duracak DP sarkacı.

Şöyle bir görünüp gelecekler. Gültekin Uysal’a sordum “Diyarbakır annelerinin yanına gidip seçimde HDP ile ortaklık yapmayacağınızı açıklar mısınız?” diye. Hikaye tabi. Meral Ablasının dizinin dibinden ayrılacak hali yok. HDP ile yola devam edecekler.

Strateji gereği, ülkücü kökenli Enginyurt’la bir yerlere mesaj verdiler. Vah Enginyurt vah. İçinde bulunduğu halleri acaba görebiliyor mu? Dereye varıp su içirmeden geri döndürecek ekipte gülümseyip duruyor.. Millet İttifakının ilk hedefi, iktidarı erken seçime zorlamak.

O sebeple beyin hücreleri yanmış gibi tuhaf davranışlar görüyoruz. Genel kurmay başkanlığı yapmış bir zat “Menderes erken seçim tarihini açıklasaydı 27 Mayıs önlenebilirdi” diyor. O cümlede “Menderes asıldıysa kendi suçu” diyor. Ve aslında Erdoğan’a “erken seçim kararı alsan iyi olur…” diyor.

Yanlış anladıysam, Menderes örneği niye verilir, birisi açıklasın. Sözde bu anlatım bir kitap üzerinden ama söz ortada durmaktadır. Bir başkası “Erdoğan’ın seçimle gideceği yok, darbe zor, ya büyük yangın, su baskını, deprem olmalı, ya da girdiği bir savaşta yenilmeli” diyor.

Yangın, sel baskını, depremle insanlar ölsün ama hükümet de yıkılsın. Gözlerini karatmış geliyorlar. Mevzu aziz vatandır. Türkiye dijitalleşme denilen modern köleliğe, koronavirüse, yedi düvele karşı varlık mücadelesine girmişken, sözde iç siyaset adı altında devleti milli hedefinden saptırmaya azmetmiş mütareke beyinlerinde hakkından gelmeyi bilecektir.