Şimdiden 2023’ün Cumhurbaşkanı adayı kim olacak tartışılıyor? Millet İttifakının. Bu ittifakta dengeyi tutturmak zor. Akşener’in HDP’ye göz kırptığı, ortak Anayasa hazırlığına onay verdiğini biliyoruz. Lakin tabanında dahalen onu Türk Milliyetçisi, ülkücü olduğuna inananlar Var. Türk Ocakları, mutasyona uğratılmış garip ülkücülük anlayışı olanlar her ne olursa olsun HDP’ye soğuk.

İmamoğlu’nun Akşener ve Pervin Buldan’ın şahsında kutladığı kadınlar gününün tartışmasının dumanı tütüyor hala.

Adı geçenler arasında İmamoğlu, Yavaş, Gül, Babacan var.Ekrem İmamoğlu seçildiği andaki parlaklığını yitirdi. ANAP eskisinden tutun hakkında Nihat Genç’in belirttiği bin dairesi var iddiası şansını oldukça düşürdü.

Abdullah Gül’ün durağan, hazıra konma anlayışı şansını geçen seçimde bitirmişti. Yine de “Erdoğan düşmanlığı” ile CHP tabanı konsolide edilebilirse Abdullah Gül mutlaka aday olmak isteyecektir.

Şansını kaybeden bir diğer aday, adı FETÖ ile anılan İyi Partinin İstanbul il başkanı Buğra Kavuncu idi. O defterde kapandı.

Elde sanki Mansur Yavaş ve Ali Babacan var. Babacan’ın ağzı laf yapabilseydi ilk sırada olabilirdi. Mansur Yavaş önde görünebilmek için kırk takla atıyor. Ankara’yı kazandığı gibi cumhurbaşkanlığını da kazandırabilecekmiş gibi ittifaka işaret fişeği atıyor.

İlk turda kazanamayacaklarına o kadar eminler ki, bu seçimde de yine ikinci turu zorlayacaklardır..Bunu geçen seçimde başaramadıklarından aralarında bu mevzuda da tartışma yaptıklarını duyuyoruz.

Emin olunan tek gerçek şudur ki, anahtar parti HDP değil nurcu, FETÖ’cü taban, Türk Ocaklılar, Süleymancı, ülkücüyü bir çatı altında toplayan İP’dir. Ya da İP’di diyeyim. Ümit Özdağ’ın istifa ederken “belediyelerden gelen para, FETÖ’cülük, gizli gündem” gibi suçlamalar, İP’i salladı. Meral Akşener, Ümit Özdağ’a cevap verip onun daha çok çamur sıçratmasını önlemek için altı yıl önce sözde Bahçeli’nin söylediğini iddia ettiği “Fosforlu Cevriye” deyiverdi.Çirkin de olsa başarılı çıkıştı. Ümit Özdağ yerine ‘Fosforlu’ konuşuldu. Devlet Beyi de yıpratma stratejisiydi.

Seçimlere iki yıl kala, akılda çeşitli sorular var.

HDP seçime girebilecek mi?-İP nasıl sarsılacak?-CHP’den yeni istifalar olacak mı?-Muharrem İnce ne yapacak?-Saadet Partisi üzerinde Oğuzhan Asiltürk’ün etkisi ne olacak?- Ali Babacan ve Davutoğlu iktidar partisinden yeterli oy çalabilecek mi?- Ümit Özdağ’ın planı ne?..

Hepsinin üzerinde, “muhalefete destek verilmesini” söyleyen ABD başkanı Biden’in stratejisi ne?

Farkında iseniz onca kavga arasında çalışıyormuş gibi yapan, tartışmalara katılmayan birisi var. Atatürkçü, HDP lafı geçtiğinde top çeviren, ülkücü tabandan geldiği için onlara şirin görünmeye çalışan, her telden oynayan HDP’lilerin oyu ile koltuğuna oturan birisi var. Mansur Yavaş..

Şimdilik bu kadar.