Rusya'dan Odessa’ya füze saldırısı: 14 yaralı Rusya'dan Odessa’ya füze saldırısı: 14 yaralı

Yaklaşık 50 milyon insanın neredeyse bir haftadır zehirli hava soluduğu Güney Asya bölgesinde hava kirliliğinin etkisiyle kapanan kentlerden biri Pakistan’ın ikinci büyük şehri Lahor oldu.

Pakistan'ın doğu şehirlerinde yoğunlaşan zehirli hava kirliliği nedeniyle binlerce kişi hasta olurken yetkililer bazı şehirlerde tam kapanmaya gitmek zorunda kaldı.Pencap eyalet hükümeti, Lahor dahil üç şehirdeki okulların, ofislerin, alışveriş merkezlerinin ve parkların pazar gününe kadar kapatılmasını emretti.

Geçtiğimiz birkaç gün içinde, havadaki ince partikül madde seviyesini ölçen Lahor Hava Kalitesi Endeksi (HKE) 400 civarında seyrediyordu. 100 veya altındaki HKE seviyeleri güvenli olarak kabul ediliyor.

şehir-1

Kuzey hindistan da zehirli sisten etkileniyor

Hindistan'ın başkenti Delhi'deki hava kirliliği de endişe verici seviyelere yükseldi. Hindistan'ın başkentinde hava kalitesi endeksi 7 Kasım'da 300'e ulaşarak tehlikeli seviye olarak kabul edilen 301-500 aralığına yaklaştı.

Hava kirliliğine sürekli maruz kalmak, akciğer kanserine neden olmak da dahil olmak üzere uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.Bazı uzmanlar, kış ekim sezonuna hazırlanmak için anız yakmanın da hava kirliliğinin önemli bir nedeni olduğuna inanıyor.

sis

Yerel basında çıkan haberlere göre, Pakistan geçen hafta konuyu Hintli yetkililerle diplomatik düzeyde gündeme getireceğini ancak daha fazla ayrıntı vermeyeceğini söyledi.

Euronews Türkçe'deki habere göre uzmanlar, tıpkı Hindistan'da olduğu gibi Pakistan'daki çiftçilerin de yeni ekim sezonuna hazırlanmak için anız yakmaya başvurduğunu belirtiyor.Pencap'ta tıbbi tesisler, marketler ve benzin istasyonları açık olmaya devam ediyor. Yetkililer vatandaşlara dışarı çıkmaları halinde maske takmaları uyarısında bulundu.

Lahor bir zamanlar bahçeler şehri olarak biliniyordu ve 16. ila 19. yüzyıllar arasındaki Babür döneminde şehir parklarla kaplı durumdaydı. Ancak hızlı kentleşme ve artan nüfus artışı kentteki yeşil alanların çok azalmasına yol açtı.Chicago Üniversitesi tarafından hazırlanan Hava Kalitesi Yaşam Endeksi'ne göre, Lahor dahil Pakistan'ın en kirli bölgelerinde hava kirliliği insanların yaşamlarını neredeyse yedi yıl kısaltıyor.

Editör: Nehir Durdağı