İsra ve Miraç’ın asıl manası, Peygamber Efendimizin (SAV) bir gece seyahati ve yüce makamlara yükselmesidir.
Yüce yaratıcıya yakınlığın en üstün derecesi olan Miraç, beşer anlayışı çizgisinin ötesinde bir olaydır.
Bunu tabiat kanunları ile açıklamak mümkün değildir. Bu olay, Peygamberimizin Medine'ye hicret etmesinden bir yıl önce Mekke'de meydana gelmiştir. 
Peygamberimiz, Recep ayının 27'nci gecesinde Kabe’de uyuduğu sırada, kendisine Cebrail (AS) adındaki melek gelmiş ve kendisinin Allah'ın yüce katına davet edildiğini bildirmişti.
Bunun üzerine Peygamberimiz, Cebrail (AS) rehberliğinde manevi bir binit olan Burak ile Mekke'deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya gelmiştir.
Miracın bu bölümü İsra Suresi’nin ilk ayetinde şöyle ifade edilmektedir: 
''Bir gece kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye Kulunu Mescid-i Haram’dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah'ın şanı yücedir. O, gerçekten işitendir, görendir. (İsra;17/1)

BU GECEYE MAHSUS İBADETLER: 

Yatsı namazından sonra, 12 rekat hacet namazı kılmak, her rekatta 10 ihlas okunur.
Namaza niyet şöyledir; Ya Rabbi, rıza-i şerifin için niyet ettim namaza. Bu gece yedi kat gökleri ve bütün esrarını göstererek muhabbetin ile müşerref kıldığın Habibin Resul-ü Zişan  Efendimiz hürmetine, ben aciz kulunu affı ilahine, feyz-i ilahine ve rıza-i ilahine mazhar eyle.
Allahü ekber. 
Namazdan sonra 4 fatiha, 100 defa sübhanallah velhamdü lillahi vela ilahe illallahü vallahu ekber. Vela havle vela kuvvete illa billahil-aliyyil azim.

Bu gecenin feyzinden yararlanmak için Kur'an-ı Kerim-i okumak ve Peygamber Efendimize salatü selam getirmek ve geceyi bol bol zikirle geçirmek gerekir.

BİR HADİSİ KUDSİ: 

Allah (CC) buyurdu ki, Ey Ademoğlu, günahın bulutlar kadar olsa da istiğfar ettiğin takdirde günahının çok oluşuna bakmadan affederim. (Tirmizi)

Abdullah İbn. Mes'ud (RA) dedi ki, Miraç gecesinde Resulullah’a üç şey verildi:

''Bakara suresinin son iki ayeti, (Amenerrasulü) verildi ve ümmetinden hiçbir şeyi Allah'a şirk olarak koşmayanların büyük günahlarının da bağışlanacağı müjdesi verildi. (Sahihi Müslim)

*

Bizler de Ortadoğu Gazetesi çalışanları olarak Müslümanların ve tüm İslam aleminin miraç kandilini tebrik ediyoruz.

Bu gece hürmetine, bu gece yapılan zikirler hürmetine içinde bulunduğumuz hastalıklardan bizleri korusun ve Efendimiz’i bizden razı eylesin.