Neandertaller, modern insanın en yakın akrabaları olarak bilinir ve yaklaşık 40 bin yıl önce yeryüzünden silinmişlerdir. Her ne kadar iki türün genleri bir süreliğine iç içe geçmiş olsa da, Neandertallerin fiziksel ve davranışsal özellikleri, modern insanlardan oldukça farklıydı. Neandertallerin belirgin kemerli kaşları, geniş ve çıkıntılı burunları, uzun kafatasları ve güçlü vücut yapıları onları ayırt edici kılan fiziksel özellikler arasındadır.
Fiziksel Yapıları ve Uyum Sağlamaları
Neandertaller, modern insanlara kıyasla daha kaslıydı ve geniş omuzları, göğüs kafesleri ile dikkat çekiyordu. Zorlu iklim koşullarına uyum sağlamak için akciğer kapasiteleri yüzde 20 daha büyüktü, bu da soğuk iklimlerde daha fazla oksijen alabilmelerini sağlıyordu. Özellikle, geniş kalçaları ve güçlü yapıları avcılık ve hayatta kalma açısından avantaj sağlıyordu.
Davranışları ve Kültürel Yaşamları
Neandertaller, modern insanlar gibi ateş yakmayı biliyor, ölülerini gömüyor ve topluluklar halinde yaşıyorlardı. Kendilerine özgü bir dil geliştirmiş olmaları da muhtemel. Ayrıca, topluluk içindeki hasta bireylere bakmaları gibi sosyal davranışlar sergilediklerine dair kanıtlar bulunmuştur.
Beslenme ve Yaşam Alanları
Beslenme alışkanlıkları, hem et hem de bitkisel gıdalara dayanıyordu. Büyük av hayvanlarını pusu avcılığıyla yakalıyorlardı ve bölgesel olarak hayvan derilerinden basit giysiler kullanıyorlardı.
Modern İnsanla Benzerlikler ve Farklılıklar
Neandertaller ve modern insanlar taş aletler kullanma konusunda benzerlik gösterse de, yaklaşık 50 bin yıl önce modern insanın yaşadığı kültürel patlama, aradaki farkları daha belirgin hale getirdi. Modern insan daha uzun menzilli silahlar ve daha karmaşık teknolojiler geliştirdi.