NE demiş büyüklerimiz: ‘Allah uyuz versin, tırnak vermesin’ hükümet sıkıntılı. Enflasyonla mücadele ediyor. Haklı olarak destek bekliyor. Kimden, enflasyon canavarının dişlediği halktan değil. İş verenden. Tüccardan. Esnaftan. Emir Ankara’dan gelince yalaka takımı hemen yalana başlıyor, ‘Enflasyonla mücadeleye destek, fiyatları indirdik’ demeye. İnen fiyat yok. Aksine sürekli çıkan fiyat var. İnen fiyatlar sadece, 24 Kasım’da ‘Kara Cuma’da vardı. Gerisi hikaye. Büyüklere masallar. Yalakaların yalanlarını anlamak için, çarşı pazara bir göz atmak kafi. Marketteki pankartta ne yazıyor, ‘Karnabaharda yıl sonun kadar tek fiyat, kilosu bir lira’.

Yalan. Karnabaharın pazar fiyatı 6 lira. Market 1 liraya sattığını iddia ediyor. Yalan. Hem de koca bir yalan. Rafta renkli, pankart var. Rafta karnabahar yok. ‘Havuca tek fiyat, kilosu 1 lira.’ Pankart dikkat çekiyor. Havucu tavşanlar yemiş, rafta yok. Enflasyonla mücadeleye destek, tam bir göz boyama Ankara’dan gelen denetim ekiplerini kandırmaca. Yersen bakla, yemezsen sakla. Fiyat sabit. Ürünü ara ki bulasın. Aynı göz boyama, fiyatları sabitledikleri iddia ettikleri diğer ürünler için de geçerli. Ucuzlayan, enflasyonla mücadele göz boyaması adı altında, fiyatı görünüştü üçte bire düşürülen ürünlerden, bir tanesini bile almanız mümkün değil. Çünkü o ürün, o markete gelmiyor!

Topyekün mücadeleymiş! 

Büyük harflerle yazmışlar, ‘Enflasyonla topyekûn mücadele ediyoruz’. Hadi oradan! Mücadelenizi seveyim! Mücadelecilerin koyduğu fiyatlara bir bakalım. Diyet kaşar peyniri. Geçen seneki kilo fiyatı 28 TL idi. Şimdiki fiyatı ise 58 TL. Artış yüzde 100. Etiketin hemen altında ise kırmızı, sarı büyük harflerle şöyle yazıyor: ‘Enflasyonla mücadele ediyoruz.’ Gemlik az tuzlu zeytin. Şimdiki raf fiyatı 39 TL. Geçen seneki fiyatı 18 TL’ydi. Artış yüzde 200 küsür. Ve altında yine bir göz boyama yazısı, ‘Enflasyonla mücadele ediyoruz’. Devam edelim. 19 kiloluk şişe su. Geçen seneki fiyatı 6.5 TL. Şimdi 11.5 TL. Artış yüzde 100. Altında yine, ‘Enflasyonla mücadele ediyoruz’ yazısı.

Adeta şaka gibi

Kuzu kol. Kıvırcık bile değil. Geçen seneki raf fiyatı 34 TL. Bu sene 59 TL. Altında yine yazı, ‘Enflasyonla topyekûn mücadele ediyoruz’. MÜCADELENİZİ SEVEYİM! Şakayı geçtik küfür gibi. Garibanların altın değerindeki, Erişemedikleri ürün, ‘PASTIRMA’. Geçen seneki fiyatı 80-90 TL. Bu sene 265 TL. Artış yüzde 300. Onun da altında enflasyonla mücadele yaftası var. Ne hikmetse bu reklamlarını yazmayı asla unutmuyorlar. Örnekler o kadar çok ki sayfalar alacak gibi değil. Özetle dostlar zam canavarı emeklimizi, dargelirlimizi, içten bir kurt gibi kemirip yok etmeye doğru adım adım gidiyor. Yüzde 300’lük zammı kimse ‘DOLAR’la ‘FAİZ’le açıklayamaz. Bu vicdani bir meseledir. Ve bunun önüne geçmenin tek yolu bence, önce toplumsal bilinç, sonra bu tür acımasız fiyat artışlarını yapan, kanı bozuklara gerekli cezayı vermektir. Ötesi hikâye. Bunun yolu da, ‘zam sahtekârları ile topyekûn mücadeleden’ geçer.