Hürmet edilen anlamındaki '' MUHARREM'' ayını Hz. Peygamber (sav) '' Allah'ın ayı'' diye nitelendirmştir.

Bu nitelendirme, Muharrem ayının faziletine, feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.

Bu ayda ibadeti teşvik eden Peygamber Efendimiz, Ramazandan  sonra en faziletli oruç,Allah'ın ayı olan Muharemde tutulan oruçtur buyurmuştur. (Müslim).

Muharrem ayını değerli kılan hususlardan biri, içerisinde aşure gününün bulunmasıdır.Peygamberimiz, '' Aşure günü'nün bulunmasıdır''.

Peygambrimiz, Aşure gününün orucunun, bir önceki yılın günahlarına kefaret olmasını Allah'tan ümit ediyorum diyerek, Aşure orucunu tutmaya teşvik etmiştir. (Tirmizi)

Peygamber efendimiz, Medineye geldiğinde Yahudilerin bu günde oruç tuttuklarını görmüş, sebebini sorduğunda; Yahudiler;

'' Bu gün Musa ile İsrailoğullarının Firavndan kurtuldukları gündür'' .Biz onu kutlamak için bu günde oruç tutuyoruz,'' cevabını vermişlerdir. Bunu üzerine Allah Rasülü; '' Biz Musya sizden daha yakınız'' diyerek, Aşure gününde oruç tutulmasını emretmiştir.

(Buhari).

Ancak Yahudilerin tek gün tuttuğu bu oruç,bir gün öncesi veya bir günsonrasınıda ekleyerek, iki gün olarak tutmak daha uygun görülmüştür.

HADİS İLMİNDE İMAM BUHARİ ve KÜTÜBİ SİTTE:

İmam Buhari, 13 Şevval 194'te Buhara'da doğdu. On yaşındayken Buharalı muhaddislerden hadis ilmini öğrenmeye başladı.

On bir yaşlarında iken hocası Dahin'in rivayet sırasında yaptığı bazı hataları düzeltmesiyle dikkatleri çekti.

On altı yaşına geldiğinde İbnül- mübarek ve Veki İbn. Cerra'hın kitaplarınıtamamen ezberlemişti.

Buhari hadis ilmi için yaptığı uzun seyahatleri, derlediği kitapları ve kütüphanesini yanında taşıması ile tanınmıştır.

Keskin zeka ve hafızaya sahip olduğundan hadislerin sadece metin ve senedlerini değil, ravilerinin durumlarınıda ezber bilmekteydi.

Devrin alimleri tarafından senet ve metinleri karıştırılarak kendisine sorulan 100 hadisi düzelterek okuması Buhari'nin hadis ilminde ki, önemli yerini hakettiğini göstermektedir.

Günümüze gelen birçok eserinin yanında halk arasında Sahihi Buhari diye şöhret bulan el-Camiu's-Sahih'i 600 bin kadar hadis arasından seçerek on altı yılda meydana getirmiştir.

Bu eser aynı zamanda İslami eserler arasında temel bir kaynak niteliğinde olan Kütüb-i Sitte hadis külliyatının da  en başta gelen yapıtları arasındadır.

İmam Buhari, Semerkantta hicri 256 yılının Ramazan bayramı gecesi hakkın rahmetine kavuşmuştur.