2015’te yayımlanan ve vatandaşların tüm sağlık bilgilerini takip etmesine olanak tanıyan e-Nabız hakkında bugün ilginç iddialar ortaya atıldı. e-Nabız’ın ilk geliştiricisi olan Bilbest, bir diğer geliştirici şirket olan Tiga'ya karşı e-Nabız uygulamasının altyapısını Katar’a “kendi mülkiyetiymiş gibi” satması nedeniyle dava açtı.
T24 tarafından ortaya çıkarılan detaylarda her iki şirketin de iki Sağlık Bakanı Yardımcısı’yla ayrı ayrı ilişkili olduğu belirtildi. Bilbest, Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın’ın eşi tarafından kurulmuşken Tiga’nın Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’ye yakın olduğu öne sürüldü.
Bilbest, Tiga ve Bakanlık aleyhine dava açtı. Bu davada Tiga’nın e-Nabız altyapısını Katar’a satarak fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiği gerekçesi yer aldı. Mahkemeye sunulan dilekçede e-Nabız’ı oluşturan iki temel alt yapı sisteminin Bilbest tarafından geliştirildiği, kullanım hakkının Sağlık Bakanlığı’na devredildiği ifade edildi.
Uygulamanın bakım, onarım ve güncelleme işlerini üstlenen Tiga’nın ise çalışmalar sırasında elde ettiği kodlama verilerini kullanarak e-Nabız’ı ticari bir ürüne dönüştürdüğü belirtildi. Tiga’nın bu ticaretten sağladığı kazancın mahkeme tarafından tespit edilmesi ve Bilbest’e ödenmesi talep edildi.
SAĞLIK BAKANLIĞI DA DAVAYA KATILDI
Sağlık Bakanlığı, mahkemeye gönderdiği dilekçede e-Nabız’ın, 2017 yılında sil baştan oluşturulduğunu yeniden vurgulayarak bu yenilemenin Bakan Yardımcısı Birinci’nin liderliğinde gerçekleştirildiğini belirtti. Birinci’nin Tiga şirketiyle ilişkili olduğunun öne sürüldüğünü yeniden hatırlatalım.
Bakanlık, 2017 yılındaki yenileme sonucunda ortaya çıkan ürünün fikri mülkiyetinin Tiga’ya ait olduğunu savundu. Ayrıca mahkemeden davanın gizli yürütülmesi talebinde bulundu.
BİLBEST BAKANLIĞA KARŞI ÇIKTI
Bilbest, Bakanlığın verdiği cevaba karşı cevap vererek Tiga ve Sağlık Bakanlığı arasında “ihtiyari dava arkadaşlığı” bulunduğunu ifade etti. Ayrıca Bakanlığın sunduğu cevapta Bakan Yardımcısı Birinci hakkında övgüler yer aldığını ve bunun nedeninin anlaşılamadığını ifade etti. O övgülere şu şekilde karşı çıkıldı:
“Davalı Sağlık Bakanlığı herhangi bir bilişim eğitimi veya belgesi olmayan bir pratisyen hekimin (Dr. Şuayip Birinci) sayısız büyük bilişim projesini tasarladığına, liderlik ettiğine ve adım adım tarif edebileceğine inanarak bir cevap dilekçesi sunmuş ve eserin fikri mülkiyet haklarının kendisine ait olduğunu ileri sürmüştür.”