İlhanlı hükümdarı. Müslüman olduktan sonra koyu bir Şiilik siyaseti izlemiştir. 24 Mart 1282’de doğdu, 14 Mart 1316’da öldü. Doğum ve ölüm yeri bilinmiyor. İlhanlı hanı Argun’un oğludur.

Temür, Boga ve vaftiz edildiğinde aldığı Nikola gibi adlardan başka en çok din ve mezhep değiştiren İlhanlı hükümdarı olarak Hıristiyanlık, Buddhacılık ve en son olarak Müslümanlık’ı benimseyerek Gıyaseddin Muhammed Hüdabende Olcaytu adını aldı.

İyi bir silahşör olarak yetişti ve Horasan valisiyken adını duyurdu. Devlete karşı ayaklanan İlhanlı komutanlarından Nevruz’u ve 1298- 1299 yıllarında Fars’ta ayaklanan Kutlug Höço’yu yendi. 1299-1301 arasında ayaklanan Nikudarayan hanedanım ortadan kaldırarak Herat’ı aldı.

Ağabeyi Gazan Han’ın 17 Mayıs 1304’te ölümü üzerine saltanata rakip gördüğü amcasının oğlu Alafrenk’i idam ettirerek 9 Temmuz 1304’te Ucan’a geldi, 19 Temmuz’da Tebriz’de hükümdarlığını ilan etti.

İlk olarak Memlukler’e bir kurul göndererek tutsak alınmış önemli kişilerin geri verilmesini istedi. Bundan bir sonuç alamayınca atalarının siyasetini izleyerek Memluk düşmanı Avrupa devletleriyle dostluk ilişkileri kurmaya yöneldi.

1305’te papa V. Clement’e Fransa Kralı IV.Philippe’e ve İngiltere Kralı II.Edward’a elçiler göndererek iyi ilişkilerin geliştirilmesini istedi. Bizans aleyhine genişleyen Osmanlılar’a karşı İlhanlı destek ve yardımını kazanmak isteyen Bizans İmparatoru II.Andronikos’a yardım gönderdi.

Gilan seferine çıkarak burasını vergiye bağladı. 1305’te Memlukler, Çukurova’ya yağma akmları yaparak, kimi yerlerde Anadolu’daki İlhanlı kuvvetlerini yendiler. Temmuz 1305’te İlhanlı Emiri İrencin Noyan, Anadolu’da düzeni sağlamak göreviyle askeri komutan olarak atandı.