Ramazan başladı. İlk sahurlar yapıldı. Bu akşam da iftar sofraları kurulacak.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu oruç tutmanın sağlık olduğunu belirtirken, önemli uyarılarda da bulundu. Müftüoğlu'nun Hürriyet'teki yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

Bedenimizin de ruhumuzun da yılda en az bir defa bakıma ve onarıma ihtiyacı var ve o bakım/onarımlardan biri de toksinlerinden arınma ihtiyacıdır.

İşte bu nedenle önümüzdeki güzel ve mübarek ayı, ramazan fırsatını daha güçlü ve daha iyi bir sağlık fırsatına çevirmemiz de mümkündür. Tekrar hatırlatayım, zira bu güzel ay sadece ruhsal değil, bedensel farkındalıklarımızı güçlendirmemiz, arınıp temizlenmemiz için de mükemmel bir fırsattır. Ağırlıklarımızdan kurtulabilmemiz, farkındalıklarımızı çoğaltmamız, coşkuyu, neşeyi, sevgiyi, dostluğu, kardeşliği, gülmeyi ve paylaşmayı arttırabilmemiz için önümüzdeki bu 30 günlük kocaman fırsatı iyi değerlendirmemizde fayda var.

KİMLER ORUÇ TUTAMAZ

PRENSİP olarak eğer ciddi bir sağlık sorunları yoksa, bana “Oruç tutabilir miyim hocam?” diye soran hemen herkese önce orucun sağlık faydalarından bahseder sonra da oruç tutmalarını öneririm. Ama yine de bazı sağlık sorunları var ki o gibi durumlarda orucu ertelememizde fayda var. O sorunların bazıları şunlar...

1. İnsülin kullanmak zorunda olan ve kan şekerini ayarlamada zorlanan şeker hastalarının özellikle tip-1 diyabetlilerin oruç tutmaları doğru olmaz.

2. Kanser tedavisi görenlerin oruç tutma konusunu doktorlarla görüşmeleri gerekir.

3. Ciddi derecede kalp/akciğer sorunu ve/veya böbrek/karaciğer yetmezliği olanların da oruç tutma kararı vermeden önce doktorlarıyla temas etmeleri lazım.

4. Ağır hipoglisemisi/kan şekeri düşüklüğü olanlara da oruç tutmaları tavsiye edilmez.

5. Aktif mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri olanların da oruç tutmaları doğru olmaz.

6. Gebe ve emziren kadınların da oruç tutmaları genelde uygun bulunmaz.

RAMAZANDA BU 3 HATAYI YAPMAYIN

HATA 1

“Sahur” yapmadan oruç tutmak! Oluşturabileceği hipoglisemi nedeniyle ciddi bir hatadır.

HATA 2

“İftar sofraları”nı “ifrat sofraları”na çevirmek! Metabolizmayı altüst edeceği mide fesadına(!) yol açabileceği için mutlaka uzak durulması gereken bir hatadır.

HATA 3

Bu mübarek ayın “diyet ayı” değil, “niyet ayı” olduğunu unutmak! Farklı mecralarda yayımlanan çakma ramazan diyeti formüllerinden lütfen uzak durun.

TOK TUTAN BEŞ SAHUR SEÇENEĞİ

1. YUMURTA: Vazgeçilmez sahur seçeneklerinden biridir. Özellikle peynirli omlet şeklinde ya da sebzelerle (domates, biber, soğan, maydanoz) zenginleştirerek menemen halinde tüketmek mükemmel birer sahur seçeneğidir.

2. PEYNİR: Ramazan sürecince farklı peynirler başlı başına ya da salatalara eklenerek harika birer sahur seçeneği haline getirilebilir.

3. YOĞURT: Yüksek protein içeriği ve makul yağ dokusu nedeniyle yoğurt hem besleyici hem de tok tutucu harika bir sahur seçeneği olabilir.

4. PROTEİNLİ SALATALAR: Tuz yerine sirke kullanmak koşuluyla tavuk, et veya ton balığı ile zenginleştirilmiş farklı salata seçimlerine de sahur sofralarınızda yer verebilirsiniz.

5. BAKLAGİLLER: Yoğun posa ve protein içerikleri, tok tutucu özellikleri nedeniyle yoğurtlu, etli/kıymalı fasulye, nohut, bezelye, mercimek yemekleri de akılcı sahur seçimleridir.

Editör: Grlyrtts