OSMAN GAZİ'NİN KUR'ANI KERİME HÜRMETİ....

Osmanlı tariçilerinden Neşri, eserinde şöyle bahseder:

''Osman Gazi, bir gün bir köyde misafir oldu. Oturduğu odanın duvarında asılı bir kitap gördü. Ne olduğunu ev sahibine sorunca ''Kur'an'ı Kerim'' cevabını aldı.

Ev sahibi istirahat için çıkınca Osman Gazi kalkıp abdest aldı. Yüzünü Kur'an'ı Kerimden yana çevirip, hürmet ve tevazu ile ellerini kavuşturup sabaha kadar öylece durdu.

Bir ara gözüne uyku gelip rüya aleminde iken kendisine; ''Ey Osman!  Madem ki sen bizim kelamımıza hürmet ve tazim edip izzetü ikram eyledin. Büyük saygı ve hürmet gösterdin, biz de seni, evladını ve sana tabi olanların bu dünyada aziz kıldık denildiğini işitti.''

OSMAN GAZİNİN ŞEYH EDEBALİ'NİN KIZI İLE EVLENMESİ:

Osman Gazinin halk arasında, Edebali ismi ile meşhur bir şeyh vardı. Gayet bilgili ve insanların itimat ettiği bir kişiydi. Veliliği ve kerameti görülmüş, her yerde meşhur  olmuştu.

Dünyalığı çoktu ama, derviş gibi yaşardı. O'na ''Derviş'' lakabı ile hitap ederlerdi. Şeyh Edebali rah zaviyesine gelen herkese hizmet ederdi. Ara sıra Osman Gazi de onun zaviyesine misafir olurdu. 

Bir gece Osman Gazi, rüyasında bu şeyhin koynundan bir ay çıkarak gelip kendi koynuna girdiğin, hemen göbeğinde bir ağaç bittiğini, bu ağacın dünyayı kapladığını, gölgesinde dağların bulunduğunu, bbu dağların dibinden pınarların çıkıp aktığını, kiminin bahçelerini suladığını, kiminin çeşmeler akttığını gördüm. 

Osman Gazi bu rüyasını, ertesi gün gelip Şeyh Edebaliye anlattı. Şeyh Edebali rah : Ya Osman! Müjdeler olsun. Hak Teala sana ve senin evladına saltanat verdi. Bütün dünya evladının hikayesi  altında olacak, hemde kızım sana hanım olacak, diyerek kızını da Osman Gazi ile evlendirdi.

***

Hadis: Çocuğuna Kur'anı Kerim öğreten kimseye Allahu Teala kıyamet günü öyle bir gerdanlık takar ki önceki ve sonrakilerin mahşer halkının tamamı bu gerdanlıktan dolayı ona imrenirler.

(Süyuti)

Ayet: Allahu Teala şöyle buyurdu: '' ve Süleyman, Davuda varis oldu ve dedi ki, Ey insanlar! Bize her kuşun dili öğretildi ve ve bize her şeyden verildi. Şüphe yok ki bu, elbette apaçık fazl u  ihsandır.(Nem l Suresi: ayet: 16)

Hadis: Resulullah sav şöyle buyurdu: '' Kimsenin kimseye bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak din ve salih amel iledir. (Beyhakı)