Osman Nuri Topbaş 1942 yılında İstanbul Erenköy’de doğdu.

Merhum hayırsever Musa Topbaşın oğludur. Aile kökü Konya Kadınhanı ilçesine dayanmaktadır. Ailesi Nakşi’dir. İlköğretimini Erenköy’de Zihni Paşa ilkokulu’nda almıştır. Ortaokulunu İstanbul İmam Hatip Okulu’nda okumuştur.

İmam Hatip okulunu okurken önemli hocalardan ders almıştır. Bu kişiler ; M. Zekai Konrapa, Abdülkadir Keçeoğlu, Ahmet Davutoğlu, Mahmud Bayram, Ali Rızâ Sağman’dır. Sonradan Necip Fazıl Kısakürek ile yakınlaşarak Büyük Doğu hareketine sempati duydu.

1962 yılında askerliğini yedek subay öğretmen olarak yaptı. Yaptığı görev gönlüne öğretmenlik olma isteğini düşürdü. Askerlikten döndüğünde sanayi ve ticarete devam etti fakat Topbaş ilim ve hayır hizmeti etmek istiyordu.

Bu sebepten dolayı İlim Yayma Cemiyetinde faal olarak çalıştı. Kendi işyeri adeta bir vakıf gibi, öğrencilere burs, ihtiyaç sahiplerine ise yardım merkeziydi. İş yerinden yaptığı bu yardımları Aziz Mahmud Hüdâyi Vakfının kuruluşundan sonra vakfa taşıdı.

Topbaş edebiyata, tarihe, dini ilimlere ve şiirlere olan ilgisinden dolayı 1990’lı yıllarda yazı yazmaya başladı. Topbaş hocamızın sayısız kitapları birçok dile çevrilmiştir ve kitaplarının çevirmiştir.

Osman Topbaş hocamızı 1974’de merhum merkez vaizi A.Halim Akkul vasıtası ile tanıdım. Yer, İMC Blloklar Şehzade başı. Hocamızın yaşı genç olmasına rağmen kendisine yakışan sakalı şerifi ile yüzünde nur, kalbinde iman parlıyordu.

Kendilerini yaptığımız ziyarette güler yüzü ile bize ikramda bulundular. Aileden varlıklı olan hocamız daha sonra kendini faideli ilimlere teslim etti. Buda bir Allah vergisidir. Kimseden muavenet almaz ama kendisi verir.

Merhum babası Musa topbaşı, Merhum hocamız Mustafa Runyon hocanın delaleti ile tanıdım. Musa topbaş modern dindar ve hayırsever insandı. O zamanki şartlarda çok hayırlarını gördük.

Mekanı Cennet olsun Allah Azzevecelle O’nu mahcup etmesi. Osman Hocamız’ın içtihadı sadece Türkiye değil, Avrupada bile irşadı devam etmekte. Osman hoca kimseden hiç bir kuruluştan yardım almaz. Atasınadan gelen varlığını huzuru ilahide sarfetmekten çekinmeyen bir gönül eridir.

Hocamızın gönül ikliminden esen ilahi neşriyatını sohbetlerini okumaktan zevk duyorum. Hocamıza Allah’tan sağlık uzun ömür ve çalışmalarında kolaylıklar diliyorum.