LOZANDA, Türk delegelerini en çok uğraştıran konuların başında Patrikhane mes'elesi gelir.

''Dini yetkileri ile sınırlı kalması koşuluyla, Patrikhane'nin İstanbul da kalması'nın kabul edilmesiyle sonuçlanır. Patrikhane'nin; idari, siyasi ve hukuki yetkilerine son verilmiş ve sadece dini bir kurum olarak, kalması sağlanmıştır. Böylece patrikhanenin ''yargı yetkisinin olmaması demektir.''

Fener Rum Patrikhane papazı Bartho, Amerikan CBS Tv'ye verdiği röportajda; ''Türkiye de çarmıha geriliyorum'', diyerek, Yüce Türk Milletini ve Devletini Avrupalı ağabeylerine yaptığı haksız şikayet yetmiyormuş gibi, Bartho'nun avukatı Kezban Hatemi de Heybeliada'daki Ruhban Okulu'nun açılmamasından ötürü ''ocak ayı sonuna kadar AİHM'e gideriz,'' tehdidinde bulunmasına akıl erdiremedim. Bartholomeos, görevini ifa etmeğe çalışırken sayın Kezban Hatemi'nin Bu Yüce Milleti ve Devletini Avrupalılara şikayet etme tehdidine anlam veremedim.

Avrupada cami minareleri yasaklanırken, ezanı Muhammedi, yalnız cami içerisinde okutulurken sayın Kezban Hatemi, AİHM'ye gitmedi.

Sayın Kezban Hatemi AİHM'ye giderken, Yüce Hakanımız Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri'nin Bosna fermanını da takdim etsin ki bu yüce milletin dinler arasında ayırım yapmadığını, hatta bu millet ki, Hz. İsa'ya hıristiyanlardan fazla değer verdiğini öğrensinler.

Unutulmamalıdır ki, ''Türkün dostu Türktür,

En büyük millet'te Türktür.''

Yüce ecdadım, üç kıtaya hakim olduğu sürece, din, dil, cins ayırımı yapmadan Allah'ın adaletini sağlamış, bu gün bizi Avrupalı ağabeylerine şikayet edenleri sultanlar gibi yaşatmışlardır.

Ne varki bu sultanlar gibi yaşayanlar fitne çıkarmağa devam ediyorlar.

Kur'ân-ı kerîmde meâlen şöyle buyrulur:

''... Fitne, adam öldürmekten daha kötüdür...'' (Bakara sûresi: 191)

''Kıyâmet kopmadan önce, her yeri fitneler kaplıyacak. Fitnelerin zulmeti, ortalığı karanlık gece gibi yapacak. O zaman evinden mü'min olarak çıkan kimse, akşama kâfir olarak evine dönecek. Akşam mü'min olarak evine gelen, sabaha kâfir olarak çıkacak. O zaman oturmak, ayakta kalmaktan hayırlıdır. Yürüyen koşandan daha iyidir.'' (Ahmed İbn. Hanbel)

''Fitne uykudadır, uyandırana Allah lânet etsin!'' (Hadîs-i şerîf-Berîka)

''Zamânımız fitne zamânıdır ve yakındır ki, fitneler dünyâyı sarar.'' (İmâm-ı Rabbânî)

Fitne çıkaran âlimden ve câhil âbidden çok ibâdet edenden sakınınız. Bunların hâline meftûn olan ''gönlünü kaptıran'' için ikisi de fitnedir. Hem de çok tehlikelidir. (İmâm-ı Şa'bî)