Küresel petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintilerinin küresel arzın azalmasına ilişkin endişeleri artırmasıyla son aylarda ibreyi yukarı çekmişti.

İsrail ordusunun 1 milyondan fazla insanı kuzey Gazze'yi terk etmesi konusunda uyarması ve İsrail'in Hamas'ın en az 1.400 kişiyi öldüren saldırılarına misilleme olarak olası bir kara harekatına ilişkin endişeleri tetiklemesinin ardından petrol fiyatları yükseldi.

SGK'dan emeklilerle ilgili flaş karar. Paralar faiziyle geri alınacak SGK'dan emeklilerle ilgili flaş karar. Paralar faiziyle geri alınacak

ANZ Research'ten analistler, artan bölgesel gerilim riski nedeniyle petrol fiyatlarının kısa vadede varil başına 100 dolara ulaşmasını bekliyor.

ABD standardı West Texas Intermediate (WTI), Cuma günkü kapanış fiyatı olan 87,68 dolara kıyasla kısa süreliğine 87,98 dolara yükseldi.

Küresel petrol referansı olan Brent ham vadeli işlemleri Asya saatlerinde varil başına 91,2 dolara kadar yükseldi. Bu, Cuma günü 90,89 doların biraz  üzerinde olacak.

Pazar günü CBS'ye konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İran'dan gelen tehdit seviyesinin değiştiğine dair yeni bir istihbarat olmamasına rağmen "bu çatışmanın tırmanma riski var" şeklinde konuştu.

SPI Asset Management'ın yönetici ortağı Stephen Innes, "Ortadoğu riski"nin küresel varlık fiyatlarına hakim olduğunu aktararak "Devam eden çatışma, Suudi-İsrail normalleşmesi olasılığını potansiyel olarak azaltarak ve İran petrol üretimine yönelik aşağı yönlü riskler oluşturarak, petrol fiyatlarında daha fazla artışa yol açarak, zaman içinde küresel petrol arzı üzerinde daha da fazla baskı oluşturabilir"şeklinde konuştu.

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 90,76 dolardan işlem görüyor

Cuma günü 91 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 90,89 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 10.18 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,14 azalışla 90,76 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 86,31 dolardan alıcı buldu.

İsrail-Filistin çatışmasının bölgeye yayılması halinde petrol arzına zarar vereceği endişeleriyle artan petrol fiyatlarında yön arayışı sürüyor.

Uzmanlar, çatışmanın bölgeye yayılması durumunda yılın geri kalanında beklenen arz açığının daha da derinleşeceğini belirtiyor.

Para politikası beklentisi fiyatlarda etkili

Dünya genelinde para politikalarının sonuna yaklaşıldığına dair güçlenen beklentiler de fiyatlar üzerinde etkili oluyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri sözle yönlendirmelerine devam ederken, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, yaptığı açıklamada, fiyat baskılarında devam eden azalma nedeniyle bankanın faiz artırımlarını muhtemelen tamamladığına inandığını söyledi.

Fed’in 1 Kasım’da yüzde 93 ihtimalle politika faizini sabit bırakacağı tahmin edilirken, bankanın aralıkta da yüzde 67 ihtimalle politika faizini değiştirmeyeceği öngörülüyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ise gelecek ayki toplantıda politika faizini değiştirmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Brent petrolde teknik olarak 91,02 ile 91,68 dolar aralığının direnç, 90,36 ile 89,70 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Editör: Nehir Durdağı