İmam Malki İbn. Enes ra Hicri 93 Miladi 712 yılında dünyaya gelmiştir. Hac dışında Medine'den ayrılmamıştır, daha yirmili yaşlarında Mescidi Nebevide ders ve fetva vermeye başlamıştır.

Kendisinden hadis dinlemek  ve fıkıh öğrenmek için İslam dünyasının her tarafından talebeler gelmiştir.

İmam Malik, hadisleri el-Muvatta adlı kitabında toplamıştır. Kitapta Hz. Peygamberin hadislerinin yanında sahabe ve tabiin in görüşlerine yer verip kendi görüşlerini de zikretmiştir. Abbasi Halifeleri Muvatta Yı çoğaltıp bütün İslam beldelerine göndererek mezhebini restileşmek istemişlerse de o, buna karşı çıkmıştır.

İbadet ehli ve Peygamber aşığı olan İmam Malik, Resulullah sav Efendimize olan saygısından Medine de bineğe binmemiştir. Hadis meclislerine gusül abdesti alıp en güzel elbiseleri ile gelmiş,   derslerdeki vakarıyla dikkat çekmiştir. Alimler tarafından hep övgüyle anılmış, anılmış, İslam ümmetinin  yetiştirdiği mümtaz şahsiyetler arasında yerini almıştır.

Hicri 179'da Miladi 795 vefat etmiş, Cennetül-Baki mezarlığına defnedilmiştir. Allah rahmet eylesin.

Ayet; İman edenler, hicret edenler Allah yolunda cihad edenler; şüphesiz bunlar Allah'ın rahmetini umarlar. Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edendir. (Bakara; 2/ 218)

Hadis; Sizden birinizin urganını alıp sırtında bir bağ odun getirip satması ve böylece Allah'ın onun itibarını koruması, bir şey verip vermeyecekleri belli olmayan kişilerden dilenmesinden daha hayırlıdır. (Buhari)

İman yetmiş küsür derecedir. En üstünü; La ilahe illallah sözüdür. En düşüğüde rahatsız eden bir şeyi yoldan kaldırmak tır.

Haya da imandandır. (Ebu Davud)