Telefonda bir kahraman var; 'Apo' Aman yanlış anlaşılmasın. Bu Apo, o terörist, bebek katili, mehmetçik katili Apo değil. Bu Apo, Şırnak ili Uludere ilçesi, Şenoba Beldesi muhtarı. Hani şu PKK denen insanlık düşmanı teröristlerin, yıllardır önünden bile geçemediği, kahramanlar diyarı 'Şenoba Köyü.' Efsane korucu başı Hazım Babat, Belediye Başkanı Alihan Babat, Duran Babat ve nice kahramanların köyü. Babat ve Benek aşiretlerinin oluşturduğu bir köy. Şenoba yıllardır bölgede PKK'ya karşı mücadelenin önderliğini, öncülüğünü yapıyor. O kadar kahraman ve de gözü pek insanlardan oluşuyor ki! PKK militanları bu köyün 5 km yakınından bile geçemiyorlar. O kadar çekiniyorlar yani. Çünkü Şenoba korucuları yakaladıkları PKK'lıyı kolay kolay affetmiyorlar. Canlı teslim almak gibi bir niyetleri de pek olmuyor. Çünkü yıllardır süren terörle mücadelede, PKK'nın yaptıkları çok canlarını acıtmış. Şehitler vermişler, gaziler vermişler, merada koyun otlatan kadınlarına bile saldırı olmuş.

Artık PKK'lı yok

İşte sarp dağlar arasında Irak sınırına 3-5 km mesafedeki bu beldenin, hem korucusu hem de muhtarı olan Abdullah Benek kardeşim aradı. Abdullah Benek'i 1980 yılından beri tanırım. 1.55 boyu olan ancak yüreği bir ton çeken bir kahraman. Gözünü budaktan sakınmayan biri. Ailesinde şehitleri ve de gazileri olan bir vatan sevdalısı. Apo'nun ilk sözü; "Ağabey nasılsın? Çok özledim. İstanbul'a gelirsen bir dönerini yerim artık." Apo saygılı, sevgili, hürmetli iyi bir aile babası. Halini hatırını soruyorum, bölgeyi hatırlatıyorum. Bölgeden verdiği bilgiler inanın altın değerinde; "Ağabey son iki yılda devlet ve de korucularımız çok yol aldı. Artık dağlarda PKK'lı bulamıyoruz. Her gün üçünü beşini eşek cennetine mermi eşliğinde yolluyoruz. Çok az kaldılar. Bizim buralardaki dağlarda, üç ay içinde inan hiç PKK'lı görmedik. Eskiden üç beş günde bir karşılaşıyorduk. Şimdi yoklar. Bir kısmı mağaralarda bitlerle arkadaşlık edip saklanıyorlar. Bir kısmı Barzani bölgesinde. Bir kısmı da Kandil'de, mağaralarda, bir kısmı da YPG'ye katıldı." 

Vatandaş devletine sahip çıkıyor

Peki, bölge halkının PKK'ya bakışı nasıl? diye devam ettim sorularıma "Ağabey bu soruyu iyi ki sordun. 5-10 yıl önce PKK'ya kurtarıcı olarak bakanlar vardı. Ama artık devran değişti. Kürt insanı bu teröristlerin ABD ve İsrail'in piyonu olduğunu anladı. Artık onlara tiksinerek bakıyorlar. Ekmek vermiyorlar, su vermiyorlar, yataklık yapmıyorlar. En güzeli de, artık PKK'lıyı gördükleri yerde güvenlik güçlerine ihbar ediyorlar. Çok büyük bir kesim artık PKK'LI görmek istemiyor. Katılımlar durdu. Vatandaş artık evladına sahip çıkıyor. Asla PKK'nın elinden almasına müsaade etmiyor. Yani militan katılımı yok gibi. Katılım olmayınca, çatışmalarda çok teröristte ölünce PKK çok zayıfladı.'' Peki, vatandaşın devlete bakış açısı nasıl? "Halkın devlete bakışı da çok değişti. Irak'ta Suriye'de ki kan ve gözyaşı insanların gözünü iyice açtı. Akan kanın Müslüman kanı olması, ABD'nin teröristleri ortada bırakıp çekilme sözleri etmesi, insanların teröristlere bakış açısını değiştirdi gibi. Artık vatandaşımız devletine sahip çıkıyor. Bu sahip çıkma da, devletin bölgeye ayrım gözetmeden yaptığı yatırımlar, yollar, okullar, camiler, su, elektrik hatta doğal gaz hizmetleri. En önemlisi hendek savaşlarından sonra yıkılan her evin, devlet tarafından lüks daire olarak yapılıp vatandaşa dağıtılması çok etkili oldu. İnsanlar artık devletin güçlü olmasını istiyorlar." Evet, gönül dostları bizim Apo bunları diyor. Biz de; "Ağzına yüreğine sağlık 1.55 boyundaki dev adam, mücadeleye devam'' diyoruz.