İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "(Seçim tarihi) Resmi olarak cumhurbaşkanının burada bir yetkisi var. 10 Mart'ta Cumhurbaşkanı olarak biz bu yetkimizi kullanacağız ve ondan sonra 60 gün süre var. O süreyi de kim değerlendirecek? Yüksek Seçim Kurulu ama biz kararımızı inşallah Mart ayının 10'unda açıklayacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da "İlk Oyum AK Parti'ye, İlk Oyum Erdoğan'a" programında bir araya geldiği gençlerin sorularını yanıtladı, onlarla sohbet etti.

Bu program öncesi yapılan ve gençlere Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili görüşlerinin sorulduğu sokak röportajının izletilmesinin ardından kürsüye çıkan öğrenciler, Erdoğan'a sorularını yöneltti.

Katılımcılardan Yalova Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Zehra Yılmaz, ilk defa kullanacağı oyu Erdoğan'a vereceği için heyecanlı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seçim için daha önce "14 Mayıs" tarihine işaret ettiğini hatırlatan Yılmaz, "Buna kesin gözüyle bakabilir miyiz? Ayrıca Adnan Menderes'in 'Yeter söz milletindir' sözünü referans gösterdiniz. Ben de 'Gençler AK Parti'yi desteklemiyor, iktidar değişecek' söylemlerine karşı demek istiyorum ki 'Yeter, söz gençlerindir.' Bir de seçim tarihini erkene çekerek sınav stresiyle seçim yoğunluğunu bir araya getirmediğiniz için ayrıca teşekkür ederim." diye konuştu.

- "Biz kararımızı inşallah Mart ayının 10'unda açıklayacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan da birilerinin burada hedef saptırmaya gayret ettiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu bir erken seçim falan değil, seçimi öne almak. Yapılan bu. Bir diğer adım olarak da biz burada aslında bir güncelleme yaptık. Bu güncelleme ile birlikte bu adımı attık ve Cumhur İttifakı olarak da Devlet Bey'le bu görüşmelerimizi yaparak dedik ki 'Zaman kaybına tahammül yok. Bunun için öyle incelemeler yaptık ki herkesin yaz tatiliyle ilgili durumlarını tutun, Karadeniz'de çay, fındık vesaire bütün bunların gidişlerini tutun bütün değerlendirmeleri yaparak herhangi bir sıkıntıya, KPSS vesaire... Bütün bu ayrıntıları masaya yatırdık ve adımı da buna göre atalım dedik. Hele hele öğrencilerimizin durumları bizim için çok önemli. Bu adımı da atarak kararı buna göre verdik ama resmi olarak cumhurbaşkanının burada bir yetkisi var. O da biliyorsunuz 10 Mart'ta Cumhurbaşkanı olarak biz bu yetkimizi kullanacağız ve ondan sonra 60 gün süre var. O süreyi de kim değerlendirecek? Yüksek Seçim Kurulu ama biz kararımızı inşallah Mart ayının 10'unda açıklayacağız."

- "Biz çok fakir okuduk"

Soru sorarken heyecanlanan katılımcılardan birinin "Dünyayı titretiyorsunuz, sizin karşınızda heyecanlanmamak elde değil Sayın Cumhurbaşkanım" demesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi, 'Ben bu kadar heyecanlanıyorum' diyor da sen bu milletin bir evladı olarak bu kadar heyecanlanırsan İngiliz nasıl heyecanlanmasın?" karşılığını verdi.

Bu sene ilk kez oy kullanacağını söyleyen öğrencilerden Ahmet Salih Gürbüz'ün "Bu zamana kadar gençlere sunduğunuz imkanları siz gençlik yıllarında yaşasaydınız hangi imkandan yararlanmak isterdiniz?" sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz çok garip okuduk be, çok fakir okuduk. Biz kitaplarımızı, kalemlerimizi, defterlerimizi bulamazdık. Teksir notu nedir bilir misin? Biz kitap olmadığı için o teksir notlarıyla okurduk. O teksir notları da onun makinesi çalışır, bütün o mürekkepler o saman kağıdının üstünde dağılır ve ağabeylerimize 'bize satın' derdik, bize satmazlardı. Zaten kitabı kırtasiyeciden alamazdık. Defter için bir hafta, 10 güne gün verirlerdi ama biz ne yaptık 'biz bu çileyi yeni nesle, Ahmetlere çektirmeyelim' dedik. Okullar açıldığında sıralarınızın üzerinde kitaplarınızı buluyor musunuz kuşe kağıtla? Şimdi yardımcı ders kitaplarını da sıraların üzerine koyduk ama bunun hassasiyetini, bunun inceliğini bütün annelere, babalara, bütün komşularımıza anlatmamız lazım, değil mi? Böyle bir akım, böyle bir nesli hazırlıyoruz. Bunun için de tabii biz de diyoruz ki marifet iltifata tabidir, öyleyse bunları yapan bir iktidar milletinden ne istiyor? Diyor ki 'Gel, oyunu da bize ver.' Çünkü, inanın bu adamların eline bu memleket kalırsa yazıklar olur. Onun için çok çalışacağız, çok gayret edeceğiz. Çünkü biz bunları göremedik, biz bu çileyi çok çektik ve bu çileyle beraber okullarımızı okuduk, bitirdik."

Gürbüz daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Elinizi sıkabilir miyim? Çocukluk hayalimdi" dedi. Bunun üzerine Erdoğan'ın yanına giderek elini sıkan Gürbüz, arkadaşlarına seslenerek, "Arkadaşlar Cumhurbaşkanı'mız yakından daha genç, daha yakışıklı." ifadelerini kullandı.

Melike Nur Çalışkan isimli öğrenci, "Muhalefetin bir türlü adayını belirleyememesiyle ilgili çokça konuşmalar geçiyor. 'Seçim tarihi belli olunca adayımızı açıklayacağız' demişlerdi. Seçim tarihi de belli oldu ama hala ortada bir aday yok. Sizce adaylarını oy pusulasında bizlere sürpriz olarak mı sunacaklar?" sorusu üzerine Erdoğan, "İşte gençlik bu Bay Kemal. Biz sizleri çok seviyoruz. Biz sizlerle beraber evelallah kadırgaları yürütürüz." yanıtını verdi.

Editör: Haber Merkezi