Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti milletvekilleriyle kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

Toplantıda konuşulanları Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde okurlarına aktardı. Selvi'nin yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının başında Ukrayna Savaşı ve Türkiye’nin pozisyonuna dair önemli değerlendirmeler yapmış. Ukrayna Savaşı’yla ilgili aktif bir çaba içinde olan Erdoğan, Türkiye’nin bu girişimlerini sürdüreceğini söylüyor. Türkiye’nin iki ülke ile konuşabilme pozisyonunu koruyacağını ifade ediyor. Erdoğan Batı dünyasının tutumunu eleştirerek, ”Ukrayna konusunda bir şeyler söylüyorlar. NATO da AB üyeleri de sadece laf üretiyor. Ama bir şey yapmıyorlar” diyor.

- Türkiye’nin öncelikle kalıcı ateşkesin sağlanması konusunda, ardından da iki ülke arasında barışın tesisi için çaba gösterdiğini anlatan Erdoğan, “BM’de oylama yapıldı. Beş ülke Rusya, Belarus, Kuzey Kore, Eritre, Suriye ‘Hayır’ oyu kullandı. Çin ve Hindistan başta olmak üzere 35 ülke çekimser kaldı. Ama 141 ülke Rusya’nın Ukrayna saldırısını kınama yolunda oy kullandı. 141 ülke bizim olduğumuz yerde durdu. Bizim durduğumuz yer doğrudur. Antalya Diplomasi Forumu, dünyanın diplomasi merkezi olması Türkiye’nin bu konulardaki önemini bir kez daha ortaya çıkardı” diye konuşuyor.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parmak bastığı konulardan biri de tarım oluyor. Tarım artık sadece biber, patlıcan olayı değil. Ayçiçek yağı konusunda yaşananları gördük. Yerel seçimlerde soğan ve patatesin ne derece etkili olduğunu yaşadık. Cumhurbaşkanı Erdoğan da toplantıda bu konuya değiniyor ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez’e, sulu tarımla ilgili verilen enerji desteğinin artırılması ve GES’lere daha çok ağırlık verilmesi yönünde talimat veriyor. Erdoğan, çiftçilere gübre desteği konusuna da değiniyor. “Gübre fiyatlarında çiftçiye destek veriyoruz. Gübre firmalarını topladık. Gerekirse kâr etmeyeceksiniz dedik. Sağ olsun onlar da indirime gittiler” diyor.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünya beşten büyüktür” diyerek BM’nin yapısına karşı ilk itirazı başlatan liderdi. Erdoğan, BM kararlarına karşı diğer ülkelerin de belli bir çoğunlukla veto hakkını gündeme getirmişti. Cumhurbaşkanı milletvekilleriyle kahvaltıda bu konuya değiniyor. “Afrika’yı ziyaret ediyorum. Ya da ülkemizde Afrikalı liderlerle görüşüyorum. Afrika’nın elmaslarını, altınlarını, madenlerini İngilizler, Fransızlar, Batılı sömürgeci ülkeler yağmalıyor. Afrikalı liderlere BM’deki daimi üyelikler için sizler de bir şeyler konuşun, sesinizi yükseltin diyorum. Ama onlar gülüyor. Bu arada İngilizler, Fransızlar, diğer Batılı ülkeler onların elmaslarını, altınlarını yağmalamaya devam ediyorlar” diye sitem ediyor.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan milletvekilleriyle, belediye başkanlarıyla, il başkanlarıyla her buluşmasında 2023 seçimlerinin önemine değiniyor. Dünkü kahvaltıda da, “Her seçim önemlidir ama 2023 seçimleri bir milat oldu. Kazanımlarımızın devam etmesi için çok çalışmamız lazım. Siz zaten çalışıyorsunuz ama sizin gayretlerinizi artırmanızı istiyorum” diyor.

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Beşiktaş’ta Çırağan Caddesi üzerindeki asırlık çınar ağaçlarını kestirmesine tepki gösteriyor. “Gezi’de 5-6 ağaç için kıyamet koparanları görüyorum burada sesleri çıkmıyor. Bunlar sadece ağaç değil, asırlık çınarlar. Bunlar tarihe şahitlik yapan çınarlar. Bu iş CHP’yi bitirir. İstanbul milletvekillerimizin daha çok gündeme getirmesi lazım” diye konuşuyor.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti milletvekillerini 18 Mart Cuma günü yapılacak olan Çanakkale Köprüsü’nün açılışına davet ediyor. “18 Mart Cuma günü Çanakkale Köprüsü’nün açılışını yapacağız. Devasa bir köprünün açılışını yapacağız. Deniz dalgalı olunca feribotlar çalışmıyor. Bir gün bazen iki gün Asya’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Asya’ya geçiş mümkün olmuyor. Şimdi 6 dakikada geçilecek. 2.5 milyar avroya mal oldu. Tabii ki bu hizmetin bir bedeli oluyor. En pahalı hizmet, alınamayan hizmettir. Biz Çanakkale Köprüsü’yle, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’yle, Asya’yla Avrupa’yı birleştirdik. Bütün dünyaya örnek olduk. Marmaray’la iki kıtayı denizin altından birbirine bağladık. Dağları deldik” diyor.

Editör: Haber Merkezi