Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu'na katılmak için ABD’nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rockefeller Plaza'da düzenlenen Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) yemeğinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

Buradan Amerika'yı ikinci vatan eyleyen kardeşlerime selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Biz sizleri özlemiştik. Görüyorum ki sizler de bizleri özlemişsiniz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da gönüllerimizi buluşturan Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'ne şükranlarımı sunuyorum.

Bizler mesafelerin yaramayacağı kadar gönülleri yakınız. Girişimleriniz, akademik çalışmalarınız; Amerikan toplumuna önemli katkılarda bulunuyorsunuz. Bu ülkede söz sahibi olmak için gerekli adımlar atıyorsunuz. Tüm bunları yaparken anavatanla bağı koparmıyor, milletin bir parçası olduğunuzu unutmuyorsunuz.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak emekleriniz için cani gönülden tebrik ediyorum. Vatandaşlarımızın bir araya gelmesini, birlikte hareket etmesini son derece umursuyorum. Hepimiz yurtdışında yaşayanlarla birlikte nüfusu 95 milyonu bulan büyük bir aileyiz.

Amerika'da Türkiye'ye, Türk insanlarına olan ilgisinin artmasına katkıda bulunuyorsunuz. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan insanlarıyla bir araya gelişimizde sık sık vurguladığım konu var. Asimilasyona ne kadar uzaksak bir arada kendi aralarında yaşamasını bütünleşmesini de destekliyoruz.

ABD'de yürüttüğünüz çalışmalarda daima size destek verdiğimizi hatırlatmak istiyorum. Yürüttüğünüz çalışmalardan bu ülke yetkililerinin de memnun olduğundan eminim.

Ortak değerlerde birleştiğiniz sürece üstesinden gelemeyeceğiniz konu yoktur. Hepimizin bildiği gibi hayat maalesef boşluk kabul etmiyor. Bizim ihmal ettiğimiz her alan başkaları tarafından dolduruluyor.

Türk-Amerikan ilişkilerini zehirlemek amacıyla mücadele edenleri sizler zaten görüyorsunuz. Milletimiz hakkındaki gerçekleri daha iyi idrak edilmesini sağlamak hepimizin görevidir.

Siyasi ve görüş ayrılıklarını ayrı koyarak milli meseleler arasında ortak davranmalıyız. PKK/YPG ve FETÖ ile kararlı mücadelemizi sürdürdük, sürdüreceğiz. Amerikalı dostlarımızın PKK-YPG ve FETÖ ile mücadelemizde müttefiklik ruhuna yakışır şekilde, iş birliği içinde hareket etmesini bekliyoruz.

15 Temmuz gecesi 252 insanımızı alçakça katleden, Meclisimize bomba atan örgütün hukuk önünde yargılanması gerekiyor. Müslümanlara yönelik ön yargıların dünya genelinde arttığını görüyoruz. Amerika'da da bu tarz saldırıların olduğunu görüyoruz.

70 yıllık müttefik olarak aralarında çözemeyeceği hiçbir konu yoktur. Türkiye'nin konumu iyi bilinmeli, kararlar buna göre atılmalı. Biden ile görüşmemizde dostluk ve iş birliğinin ilerlemesi konusunda mutabık kaldık. Aramızdaki sorunları çözebilmeyi ümit ediyorum.

Güçlü ve güvenilir bir NATO müttefiki olarak attığımız bu adımlarda verdiğimiz destek herkesin malumudur. Küresel ekonomik etkilerin tüm dünyayı olumsuz etkilediğini her platformda söylüyorum. Tahıl koridoru konusunda attığımız adımlar herkesin takdirini toplamaktadır. Türkiye olarak savaşın diplomasi yoluyla sonuçlandırılmasına olan çabalarımızı önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz.

BM ile yürüttüğümüz gayretler sonucunda sağladığımız İstanbul mutabakatı herkesin takdirinedir. İstanbul Mutabakatı'ndaki olumlu iklimi önce ateşkese ardından da kalıcı barışa kavuşturmayı istiyoruz.

Önümüzdeki sene Cumhuriyetimizin 100. yılına ulaşmanın haklı gururunu yaşayacağız. 2023 hedeflerimize ulaşmak için mücadelemize devam edeceğiz.

Milli iradeyi tartışmasız şekilde hâkim kıldık. Sessiz devrime imza attık. Enerji, savunma, eğitim, terörle mücadelede yol aldık. Bugün yatırımlarıyla ulaşım altyapısını tamamlamış bir Türkiye var.

Çanakkale Köprüsü ve İstanbul Havalimanı ile dünyada ilk 3 içinde olan projelerimizi hayata geçirdik. Pandemi döneminde havaalanları dururken biz durmadan çalıştık. Akdeniz, Karadeniz'de ordu ve donanması ile güçlü bir Türkiye var.

Mültecileri Akdeniz'de denizde boğan değil, onları kurtaran bir Türkiye var. Rekor büyüme ile rekorlara koşan krizlerle baş eden büyük bir Türkiye var.

Sizler de bu Türkiye'deki büyük dönüşümü görmeye fırsat buluyorsunuz. Türkiye sürekli gelişiyor... 'Durmak yok yok yola devam' diyoruz.

2023 seçimlerine büyük önem veriyoruz. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın da oy vereceği milli irade şölenine dönüştüreceğiz.

Türkiye 70 yılı aşan çok partili hayatında şeffaf seçim süreci ile takdir almıştır.

Türk demokrasisine sahip çıkmak hepimizin görevidir. Buradaki her vatandaşımızın sandığa gitmesini diliyor ve istiyorum. Gerek ABD'deki temsilcilerimiz gerek Türkiye'deki kuruluşlarımız sizlerin yanındadır, olmayı da sürdürecektir. 

Editör: Haber Merkezi