Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün milletvekilleriyle kahvaltılı toplantı yapmıştı.

Toplantının detaylarını Hürriyet gazetesinin hükümete yakın yazarı Abdulkadir Selvi kaleme aldı.

Selvi, bugünkü yazısının bir bölümünde şu ifadeleri kullandı:

Milletvekilleri Cumhurbaşkanı’nın seçim havasına girdiği izlenimi ile ayrılıyorlar toplantıdan. Kime sorsam, “Morali çok iyiydi. Seçim havasına girmiş” dedi.

Cumhurbaşkanı toplantıyı açış konuşmasında, “Arkadaşlar, burası istişare toplantısı. İstişarenin ruhuna uygun olarak burada her şeyi açık yüreklilikle ifade edin” diyor. Seçimlerle ilgiyi uyarıda bulunuyor.

Milletvekillerinden, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Türkiye Yüzyılı Vizyon Belgesi’ne dönük öneriler geliyor. Togg’un, İHA’ların, SİHA’ların, nükleer santralın öneminin altı çizilip buna “Sessiz devrim” adını verdikleri yasaklarla, vesayetle mücadelenin de eklenmesi teklif ediliyor.

Öğretmenlikteki kariyer sınavının kaldırılması teklifi üzerine Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Sınav gerekli. Devam edeceğiz” diye yanıt veriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Bakan Özer’i destekliyor.

İlginç olan, Cumhurbaşkanı Erdoğan açış konuşmasında 6’lı masaya ya da muhalefete hiç değinmiyor. Söz alan milletvekilleri de muhalefetle ilgili soru yöneltmiyorlar. Milletvekilleri genellikle seçim bölgelerinin sorunlarını dile getiriyorlar. Öyle ki başörtüsü ve aileyle ilgili Anayasa değişikliği dahi gündeme getirilmiyor.

Eski Tarım Bakanı ve Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker’in gündeme getirmesi üzerine Silvan Barajı’nın bir an önce bitirilmesi ve sulama kanallarının hizmete girmesi için talimat veriyor. 37 kez PKK’nın saldırısına uğrayan Silvan Barajı, Diyarbakır’ın bereketli topraklarının suyla buluşmasını sağlayacak.

Toplantı tam üç buçuk saat sürüyor. Erdoğan başından sonuna kadar yapılan konuşmaları dinliyor. Toplantının açış konuşmasında yaptığı bir uyarıyı toplantının sonunda tekrarlıyor.

“Meclis’teki oylamaları sıkı tutun. Sahayı iyi tutun. Sahada olmaya ve çalışmaya devam edin” diyor. Milletvekilleri ile toplantıda gündeme gelmiyor ama başörtüsü ve aileyle ilgili Anayasa değişikliğinin referanduma götürülmesi düşünülüyor.

Anayasa değişikliği Meclis’ten 360-400 arasında bir oyla geçerse zaten referanduma gitmek zorunda. Ama 400’ün üzerinde geçerse referanduma gerek kalmıyor. Ama bir engel yok. Cumhurbaşkanı gerek görürse referanduma götürebiliyor. “400’ün üzerinde de geçse referanduma götürelim. Başörtüsü serbestisi hem Meclis’te hem de halk tarafından onaylanmış olur. Böylece çifte güvence kazanır” gibi bir eğilim var. Ama kesinleşmiş değil.

Bu durumda 2023’te önümüze üç sandık gelecek gibi gözüküyor.

Editör: Haber Merkezi