Erken seçim yapılacak mı? Zaman zaman gündemin ön sırasına çıkan bu soruyu, bu kez de Hürriyet gazetesinin hükümede yakınlığı ile bilinen yazarı Abdulkadir Selvi bugünkü yazısının başlığı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Devlet Bahçeli'nin ısrarla "Erken seçim yok" dediklerini hatırlatan Selvi, "Ama AK Parti’nin geçen hafta sürpriz bir şekilde MYK toplantısı yapması siyasi kulisleri hareketlendirdi. Toplantıdan sonra Parti sözcüsü Ömer Çelik’in “Seçim takviminde değişiklik yok. Seçimler zamanında yapılacak” demesine rağmen erken seçim kuşkusu oluştu. Anayasa’nın 67. maddesine göre yeni seçim yasasıyla 1 yıl içerisinde seçimlere gidilemeyeceği hükmü yer alıyor. 6 Nisan 2023 tarihine kadar yapılacak bir seçimde yeni yasa uygulanamıyor. Erken seçime gidilirse, ittifaklara imkân veren ve muhalefete yarayan eski seçim yasası geçerli olacak. O zaman yeni seçim yasası neden çıkarıldı?" ifadelerini kullandı.

Selvi, şöyle devam etti:

Buna rağmen kulislerde acaba iktidar baskın seçime mi hazırlanıyor duygusu oluştu.

En çok da iktidar partisi milletvekilleri gözlerini dört açtı, ne olup bittiğini anlamaya çalışıyor.

Hatta içlerinde, “Bir de Meclis 1 Ekim’i beklemeden erken toplantıya çağrılırsa seçim kararı alınabilir” diyenler mevcut. Biliyorsunuz en az 60 gün önceden seçim kararının alınması gerekiyor.

Meclis eylülde toplanıp seçim kararı alırsa kasımın herhangi bir tarihinde seçim yapılmasına bir engel yok.

Erken seçim olabileceğini söyleyenler şu gerekçelere dayandırıyorlar:

1- 6’lı masa cumhurbaşkanı adayı belirleyemedi. Ayrıca Türkiye’nin sorunlarına yönelik çözüm önerileri oluşturup bir cazibe merkezi oluşturamadı.

2- Cumhurbaşkanı adayının belirleneceği zaman 6’lı masada bir çatlak oluşabilir.

3- Ekonomi en önemli gündem maddesi olmasına rağmen yakıcı etkisi azalmaya başladı.

4- Asgari ücrette ara zam, memur ve emeklilere enflasyonun üstünde artış sağlanması, tarım ürünlerinin taban fiyatları siyasi iklimi değiştirdi.

5- AK Parti oyları son iki aydır tekrar yükselişe geçti. Seçmen muhalefetten umduğunu bulamadı. Tekrar AK Parti’ye dönmeye başladı.

6- Cumhurbaşkanı Erdoğan tahıl koridoru başta olmak üzere uluslararası krizlerde çözümün adresi oldu.

7- Siyasi iklimi pozitife döndürmüşken, zorlu kış ayları ve Rusya-Ukrayna savaşının ne getireceği bilinmediği için haziranı beklemeden seçime gitmek mantıklı olabilir.

Erken seçimi savunanlar bu tezleri sıralıyorlar.

Sürpriz bir MYK toplantısı yapılması erken seçim hazırlığı olarak yorumlanmaz. Zaten AK Parti strateji ekibi bir süredir seçim stratejisine ilişkin çalışmalar yapıyor. Ayrıca yukarıdaki sayılan olumlu gelişmeler tamam ama seçim kazanmaya yetmeyebilir. Daha yapılması gerekenler var. AK Parti, seçime doğru toplumu şaşırtacak hazırlıklar yapıyor.

Ama AK Parti ve MHP’nin ayrı ayrı seçim beyannamesi hazırlıklarına başlaması, AK Parti’nin seçimlerde izlenecek stratejiyi şimdiden tartışmaya başlaması da üzerinde durulmaya değer bir nokta.

AK Parti bir seçim bitince hemen diğer seçimlerin hazırlıklarına başlayan bir parti. Seçimlere 10 ay kala seçimlerde izlenecek stratejiyi tartışmaya başlamak sağlıklı bir gelişme. Yumurta kapıya gelmeden bunların şekillendirilmesi gerekiyor. Seçim kampanyasında kullanılacak dil, kucaklayıcı mı yoksa kutuplaştırıcı bir kampanyanın mı yürütülecek olması hatta seçim müziği ve belirlenecek sloganlar. Bunlar seçimlerden önce olgunlaştırılması gereken hayati konular. Ben kucaklayıcı bir dilin kullanılmasını tercih ederim.

O nedenle MYK toplantısı ile seçimlere hazırlık çalışmalarının başlatıldığı değerlendirmelerine katılıyorum. Ama kulislerde bir erken seçim kuşkusu oluştuğunu da kaydetmek gerekiyor.

Ekonomi muhalefete altın tepsi içinde fırsatlar sunarken, muhalefet sürekli olarak topu dışarı atıyor. Topluma güven vermeyen bu muhalefet liderleriyle bir şey olmaz. Ekonomik zorluklara rağmen Erdoğan maçı çevirmeyi başarıyor. Zorlu kış ayları başlamadan bir baskın seçime gider mi?

Ben erken seçim tezlerine itiraz edenlerden birisiydim. AK Parti’deki toplantıyı da seçimlere hazırlık toplantısı olarak gördüm. Ama eski bir bakanın, “Reis eski futbolcudur. Kaleyi boş görünce şutu çekebilir” uyarısı kafamı karıştırmadı değil.

Editör: Haber Merkezi