AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclis Üyesi Erdem Kertişçi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun geldiğinden beri hiçbir vaadini tamamlayamadığını söyledi.

İBB’nin merkezi idareden talep edilenden daha fazla bütçe aldığını söyleyen Kertişçi, 100 milyarı aşan bütçe olmasına rağmen vaatlerin tamamlanamamasının sebebinin ehil kadroların görevden alınması ve ihalelerin ‘yandaşlara’ verilmesi olduğunu belirtti.

Ekrem İmamoğlu’nun 2019 Yerel Seçimlerinden önce İstanbullulara verdiği vaatleri inceleyen Erdem Kertişçi, 2019’dan beri İmamoğlu’nun hiçbir metro hattı projesine imza atmadığını ifade etti. Aydınlık’a değerlendirmede bulunan Kertişçi, İmamoğlu’nun hizmet yerine algı operasyonu yaptığını, sadece 860 milyon lira bütçenin reklama ayrıldığını da ekledi.

Kertişçi’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

ÖNGÖRÜLENDEN 5 MİLYAR FAZLASI

“İmamoğlu’nun projelerini neden bitiremediğini bilmiyoruz. Projeleri diyoruz ama o metro projeleri bizim dönemimizde başlayan projelerdir. Kendisinin imza attığı hiçbir metro hattı projesi yok. Bir bütçe sıkıntısından bahsediyor kendisi, idare beni engelliyor diyor. Bu balon bir durum. Çünkü İmamoğlu’nun 2020’de öngördüğü bütçe 15,6 milyar lira iken merkezi idare onlara 17,9 milyar lira gönderdi. 2021’de ise 20 milyar lira bütçe öngörülürken merkezi idare 25,6 milyar lira gönderdi. Bırakın engellemeyi teşvik edici miktarlar gönderildi.

“Bunun dışında İBB’nin iştiraları var, onları da eklediğimizde 100 milyarı aşan bir bütçe ortaya çıkıyor. Normalde bu vaatlerin bu bütçeyle tamamlanabilmesi lazım. İmamoğlu’nun 25 alanda vaadi vardı. Bunların ilk sıralarında sağlık ve eğitim vardı ama hiçbirini yapmadı. Sadece söylemde kaldı. Bazılarında da bizim dönemimizde başlayan projeleri yapacağını söylüyor ama onlar büyük oranda bitmişti zaten. Metrolar konusunda da ne yaptığını bilmiyoruz. Soru önergeleri veriyoruz ama başka bir yaptırım gücümüz maalesef yok.

KOMİSYONDA ORTAYA ÇIKACAK

“Biz şimdi bir araştırma komisyonu kurduk mecliste, Yatırımları İzleme Komisyonu. Hem vaatleri inceliyorlar hem de metro hatlarının ne durumda olduğunu araştırıyorlar. Komisyonun süresini ayrıntılı veriler elde edebilmek için eylül-ekime kadar uzattık. Bu komisyonun kurulmasına da muhalefet ettiler ama kurulmasını engelleyemediler. Bu komisyonda her şey ortaya çıkacak.

“Toplu taşımadaki artan arızaların sebebi olarak biz öncelikle işten çıkarmaları görüyoruz. Haksız yere çok fazla çalışan işten çıkarıldı. Kendi yandaşlarını ve işi bilmeyenleri işe aldılar. İkincisi de bakım onarım ihalesi meselesi… Yaklaşık 2 milyarlık bir ihaleden bahsediyoruz.

ÜRETİCİ MERCEDES FİRMASI YETERSİZ

Araçların birçoğu Mercedes. Bu firma ihaleye giriyor ve ona ‘Sen yetersizsin’ diyorlar. Adamlar kendi ürettiği araçlar için bakım onarım ihalesine giriyor ama onlara yetersizsin deyip CHP milletvekili Özgür Karabat’ın mali müşaviri olduğu firmaya işi veriyorlar. Onlar da işin ehli olmadığı için bu araçlar böyle arızalanıyor. Artık İstanbul için bu arızalar rutin haline geldi. Öğrenciler isyan ediyor, derse geç kalıyoruz diyorlar.

“Ayrıca bu ihaleye giren yandaş firmanın, belediyenin belirlediği ihale miktarına yakın bir teklif vermesi de tesadüf değil. Bunu ispatlamak zor ancak buradaki durumun tesadüf olmadığını düşünüyoruz.

860 MİLYON REKLAMA AYRILDI

“Geldiklerinden beri bitirdikleri vaatleri yok ama algı oluşturmaya çalışıyorlar. 860 milyon lira gibi bir bütçeyi sadece reklama ayırmışlar. Sadece algı oluşturuyorlar. Ne olursa olsun günün sonunda da o yarattıkları algı gitti. Bugün sel taşkınında burada değiller, karda burada değiller. İş yapmak gibi bir niyetleri yok. Bizim dönemimizin de belki hataları olabilir, herkes yanlış yapar.”

TAMAMLANAMAYAN VAATLER

Kurban Bayramı’nda İstanbul’da meydana gelen şiddetli yağışta Esenyurt ilçesinde maddi hasarlar meydana geldi. Olayın ardından Ekrem İmamoğlu’nun iki yıl önce verdiği “Haramidere’yi bu yaz çözeceğiz” vaadi yeniden gündeme geldi. Haramidere’nin hala çözülememesinin yanı sıra üç yıl önce 6 ayda bitirilme sözü verilen Beyazıt Meydanı düzenlemesi de tamamlanmadı. Öte yandan İmamoğlu’nun 2019, 2020, 2021 ve 2022’de bitirileceği vaadini verdiği metro projeleri de hala inşaat halinde. İBB Başkanının gençlere kültür-sanat, spor ve ulaşım konusunda verdiği vaatler de hala beklemede.

Editör: Haber Merkezi