Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar’ın 2502 kişi ile 5-14 Aralık tarihleri arasında yaptığı kasım ayı anketi sonuçları açıklandı.

Hürriyet'in hükümede yakın yazarı Abdulkadir Selvi'nin yazısına göre Kılıçdaroğlu, muhalefetin cumhurbaşkanı adayı olarak ilk sıraya yükseldi.

Optimar’ın, “Bu yaz cumhurbaşkanlığı seçimi olsa oyunuzu hangi isme verirsiniz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 43.7’si Erdoğan yanıtını verdi. İlk kez ikinci sıraya yükselen Kılıçdaroğlu’na destek ise yüzde 12.4 çıktı.

Kılıçdaroğlu,  ilk kez Yavaş’ı geçti. Kılıçdaroğlu’nu 10.1’le Mansur Yavaş takip ederken, Ekrem İmamoğlu yüzde 9’la dördüncü sırada geldi.

Selahattin Demirtaş diyenlerin oranı yüzde 6.8 çıkarken Meral Akşener’e olan destek yüzde 6.0 olarak ölçüldü.

İsmi yeniden cumhurbaşkanı adayları arasına sokulmaya çalışılan Abdullah Gül ise yüzde 2.9’la yedinci sırada geldi.

Tekrar ifade etmek istiyorum. Siyasi yasak kararı ve Saraçhane toplantılarının Ekrem İmamoğlu’na katkısı henüz ölçülmedi. Ocak ayı anketlerinde bu oran ortaya çıktığı zaman paylaşmaktan kaçınmayacağım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, haziran ayından bu yana elde ettiği yükselişini ise sürdürüyor. CHP’de cumhurbaşkanı adaylığı için ön plana çıkan Kılıçdaroğlu, Yavaş ve İmamoğlu’na desteğin toplamı, Erdoğan’a verilen desteğin 12.2 puan gerisinde kalıyor.


Optimar’ın anketinden Kılıçdaroğlu’na bir iyi, bir kötü haber çıkmış. İyi haber, Mansur Yavaş’ı da geçerek ikinci sıraya yükselmesi, kötü haber ise en beğenilen siyasetçi anketinde hâlâ gerilerde olması.

En beğenilen siyasetçi anketinde Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 28’le birinci sırada yer alıyor. Erdoğan’ı yüzde 10.7’yle Mansur Yavaş takip ediyor. 

Ekrem İmamoğlu ise yüzde 5’le altıncı sıraya gerilemiş durumda. Kılıçdaroğlu yüzde 5.9’la İmamoğlu’nun hemen üzerinde beşinci sırada geliyor. 

Üçüncü sırada yüzde 8.1’le Demirtaş yer alırken onu yüzde 6.6’yla Meral Akşener takip ediyor.


Optimar’ın anketinden çıkan, partilerin oy oranıyla ilgili verileri iki ayrı kategoride değerlendirmek gerekiyor.

İlk beşte olan partiler ile yüzde 1 ve altında olan partiler. Sadece barajı aşan partiler açısından değil, yüzde 1’in altındaki partiler açısından da ilginç sonuçlar var. Bir süredir küçük partilerden büyük partilere doğru bir oy kayması yaşanıyor. Optimar’ın kasım anketi, bunu göstermesi açısından ilginç. Ama asıl oy kaymaları seçim sürecine girilince ortaya çıkacak.

AK Parti yüzde 39.2’yle ilk sırada gelirken, onu yüzde 23.9’la CHP takip ediyor. 

İYİ Parti yüzde 10.9 oy oranı ile üçüncü sırada gelirken, HDP yüzde 10.7’yle dördüncü sırada. MHP’nin oy oranı ise yüzde 8.6 çıkıyor.

Fatih Erbakan’ın genel başkanı olduğu Yeniden Refah Partisi yüzde 1 oy oranı ile ilk sırada geliyor. Saadet Partisi’nin yanlış politikaları nedeniyle Milli Görüşçülerin bir kısmı Yeniden Refah Partisi’ne yönelmiş durumda.

Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ise yüzde 0.9’la aynı sıraları paylaşıyorlar. İki partiye dikkatinizi çekmek istiyorum. Suriyeli sığınmacılar konusu öncelikli gündem maddesi olduğu sıralarda yüzde 2’yi aşan Ümit Özdağ’ın Zafer Partisi hızlı bir gerileme yaşıyor. Zafer Partisi yüzde 0.5’le 11’inci sırada yer alıyor. Ekonomik sorunlar nedeniyle sıçrama yapması beklenen Ali Babacan’ın DEVA Partisi ise Ahmet Davutoğlu’nun partisi ile eşitlenmiş durumda.

“Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna verilen yanıtta ekonomi uzun bir süredir birinciliği kimseye kaptırmıyor. Sadece oran değişiyor. Ocak, şubat, mart ve nisan aylarında yüzde 75’i aşan bir oranda ilk gündem maddesi ekonomi olarak çıkıyordu. Optimar’ın anketinde yüzde 55.6’yla yine ilk sırada ekonomi geliyor. İşsizlik ise yüzde 4.2 çıkıyor. İkisi toplandığında 59.8’e ulaşıyor.