AREDA Survey Araştırma’nın 26-28 Şubat tarihleri arasında 2 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçları ortaya çıktı.

Prof. Dr. Ömer Çaha’nın koordinatörlüğünde yapılan çalışmayı Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, okuyucularına aktardı.

Buna göre; 

- ‘Türkiye, Ukrayna gibi bir saldırıya maruz kalması durumunda ülkeyi en iyi yönetebilecek lider kim?’ sorusuna ankete katılanların yüzde 47’si Erdoğan derken, onu yüzde 13.8’le Mansur Yavaş ve yüzde 10.2’lik oranla Selahattin Demirtaş takip etti. Ekrem İmamoğlu diyenlerin oranı yüzde 8.4 olurken, Kılıçdaroğlu yönetmeli diyenlerin oranı yüzde 7.8’de kaldı. Rusya’ya ambargo uygulanmasını öneren Akşener ise halktan vize alamadı. Akşener diyenlerin oranı yüzde 3.7’de kaldı.

- ‘Cumhurbaşkanlığı seçiminde hangi adaya oy verirsiniz?’ sorusuna ankete katılanların yüzde 48.5’i Erdoğan yanıtını verirken, onu yüzde 21’le Mansur Yavaş takip etti. Selahattin Demirtaş’ın yüzde 11.2 çıktığı anketten Kılıçdaroğlu’na destek yüzde 8.6 oldu. Ekrem İmamoğlu ise yüzde 4.4’e geriledi.

- Ukrayna Savaşı’nda başarısız bir sınav veren NATO’ya olan güven ise sarsıldı. Ankete katılanların yüzde 90.8’i Türkiye’ye yönelik bir saldırı olduğu takdirde NATO’nun ülkemizi savunmayacağı görüşünü bildirdi.

- Ukrayna Savaşı’nın çıkması konusunda ise halkımız ABD ve Avrupa’nın yanlış rol oynadığı görüşünde. Ankete katılanların yüzde 82.6’sı ABD ve Avrupa’nın Ukrayna’yı kışkırtıp sonra yarı yolda bıraktığı yönünde görüş belirtti.
 

Editör: Haber Merkezi