İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilen ve siyaset yasağı gündeme gelen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında açıklama yaptı. 

Soylu, katıldığı televizyon programında şu ifadeleri kullandı;

“Bizim Anayasamız İçişlerine bir yetki verir. Eğer bir kişi suç işlerce bunu görevden alma yetkisi vardır. Kanunda bunu ikiye ayırmış bir terör iki görevden kaynaklı sorunlar…

Bu davada terörle ilgili bir süreç yok. Buraya bir kayyum atanmaz. Görevden alma konusunda ise benim bir yetkim yok. Çünkü burada bir terör veya görevi kötüye kullanma yok. Ancak hakaretten aldığı ceza istinaf ve Yargıtay tarafından onaylanırsa görevden alırım.

Dikkat edilmesi gereken böyle bir mahkeme görülüyor ve bu suçun kanunen karşılığı var. Bu ceza bir kamu görevlisini 2 yıldan fazla ceza alması münasebetiyle buna ait siyasetten yasaklanma getirileceği belli.

Mahkeme bir karar vermiş, mahkemenin kararlarına bizim de itirazımız oluyor. Karar siyasetten yanlış demek hukuk devletinde olmaz.

Karar hukuki açıdan doğru. Kanundaki kural kişiye özgü değiştirilmiş bir kural değil. Anayasa çok açık bir biçimde yargıya müdahale edilemeyeceğinin altını çiziyor.

Bu benim içinde geçerli, Adalet Bakanı içinde geçerli. Baskı unsuru olarak kullanılamaz."