Bulimia nervoza nedir? Instagrammer Duygu Özaslan'ın aşırı kilo almış halinin magazin basınına düşmesinin ardından internet alemi adeta ünlü ismi topa tutmuştu. Konuyla ilgili bugün sosyal medya hesaplarından bir video paylaşarak açıklama yapan Duygu Özaslan Bulimia nevroza hastalığına yakalandığını ve iyileşme sürecinde olduğunu açıkladı. Peki Bulimia nervoza hastalığı nedir? Bulimia nervoza belirtileri neler?

Bulimia nervoza nedir?

Bireyler belirli bir zaman içerisinde  (mesela 2 saat içinde) birçok kişinin tükebileceği çok daha fazla yiyeceği yeme durumu ve bu atak sırasında yeme kontrolünün kaybolduğu duygusunun (yediğini durdurma ya da kontrol edememe) söz konusudur.

Bu kişiler kilo alımını engelleme amaçlı, sürekli  bir şekilde kendini kusturma, dışkılamayı hızlandırıcı ya da idrar söktürücü vb ilaçların kullanabilmekte, aç kalma ya da ağır egzersiz gibi uygunsuz dengeleyici  davranışlar sergilemektedirler. Tıkınırcasına yeme (kısa sürede bir kişinin yiyeceği miktardan çok fazla yeme) ve uygunsuz dengeleyici davranışların (kusma, ilaç kullanma gibi) ortalama 3 ay içinde en az haftada bir kez olması gerekmektedir. Kişi vücut şekli ve ağırlığından gereğinden fazla düzeylerde etkilenmektedir.

Bulimia nervoza hastalığı nedir?

Anoreksiadan farklı olarak bulimia nervoza hastalarının vücut ağırlıkları normal sınırlar içinde ya da daha fazla olabilir.

Tıkınırcasına yeme atakları esnasında önceden planladıkları yüksek kalori içeren genelde karbonhidrat içeren besinleri yerler.  Atak sonrası pişmanlık / suçluluk duyguları, kendini eleştirme, uygun olmayan ve zararlı dengeleyici davranışlar gözlenir. Tıkınırcasına yeme atakları olmadığı dönemlerde ise kalori alımlarını kısıtlar, düşük kalorili gıdalar alırlar.

Editör: Haber Merkezi