Cihat Yaycı kimdir? Fetullahçı terör örgütünün hedef listesinde yer alan Cihat Yaycı, geçtiğimiz günlerde Deniz Kuvvetleri'nden Genelkurmay Başkanlığı'na atanmıştı. Yaycı'nın bu atanma işleminden sonra istifa ettiği öğrenildi. Vatandaşlar ise Cihat Yaycı biyografi ve özgeçmişini merak ediyor. İşte Cihat Yaycı kimdir sorusunun yanıtı

Cihat Yaycı kimdir?

Türk Deniz Kuvvetleri'nin güzide bir yer haline gelmesinde büyük payı olan Cihat Yaycı, 54 yaşında istifa etti. Yaycı'nın bu kararı almasında Genelkurmay başkanlığına atanmasının etkili olduğu iddia edildi. Aslen Elazığ'lı olan Cihat Yaycı, 18 yaşında Deniz Lisesi'nden, 22 yaşında ise Deniz Harp Okulu'ndan mezun oldu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığının çeşitli gemilerinde branş subaylığı, bölüm amirliği ve TCG YAVUZ ile TCG KEMALREİS’de II. Komutanlık görevlerinde bulunan Cihat Yaycu, 2005-2006 yıllarında TCG KEMALREİS Komutanı, 2011-2012 yılları arasında 5’inci Muhrip Filotillası Komodoru olarak görev yapmıştır.

Bu süre zarfından 2000 yılında Deniz Harp Akademisi’nden, 2003 yılında ise Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden mezun olan Yaycı, Donanma Komutanlığı karargâhında Konsept Şube Müdürlüğü, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı karargâhında Yönetim Analiz ve Denetleme Şube Müdürlüğü, Strateji ve Prensipler Şube Müdürlüğü ve müteakiben Strateji ve Andlaşmalar Daire Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.

“Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme İnsan Kaynakları Yönetimi” Ana Bilim Dalında, Naval Postgraduate School (NPS) California/ABD’de “Fizik Mühendisliği” ile “Elektronik Mühendisliği” dallarında yüksek lisans eğitimi ve İstanbul Üniversitesi’nde “Uluslararası İlişkiler” ana bilim dalındaki doktora eğitimini tamamlamıştır.

30 Ağustos 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Tuğamiralliğe terfi eden Tümamiral Yaycı, 2012-2014 yılları arasında Moskova Silahlı Kuvvetler Ataşesi, 2014-2015 yılları arasında Güney Görev Grup Komutanı ve Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Direktörü, 2015-2016 yılları arasında Çok Uluslu Müşterek Harp Merkezi Komutanı görevlerini deruhte etmiştir.

 Cihat Yaycı neden istifa etti?

Tümamiral Cihat Yaycı’nın Genelkurmay Başkanlığı emrine atanmasıyla ilgili karar, cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Yaycı istifa gerekçesini “Onurum, gururum incindi” sözleriyle açıkladı.

Geliştirdiği “FETÖMETRE” uygulamasıyla, Deniz Kuvvetleri Komutanlğı'nda FETÖ’yle ilişkili ve iltisaklı askerlerin belirlenmesinde etkili olan, yazdığı kitap nedeniyle Yunan basınında ölümle tehdit edilen Tümamiral Cihat Yaycı'nın, adının bir ihale dosyasına karıştırılıp görevden alınması büyük yankı yaratmıştı.

Bir süredir FETÖCÜLERİN ve Yunanistan'ın hedefinde olan Cihat Yaycı'nın, savcılığa sevk edildiği dosyanın konusu güdüm telinin muayenesi. İhaleyi almış ve parası ödenmiş firma muayene sürecinden şikâyetçi oldu ve kendisine zorluk çıkartıldığını ileri sürdü. MSB Teftiş Kurulu soruşturma açtı. Sürece dahil olmamasına, her işlemin Deniz Kuvvetleri Komutanı onayıyla yapılmış olmasına rağmen Yaycı soruşturmaya dahil edildi. 

Yaycı üstelik çete reisi ve Gölcük'teki Torpido Test İstasyon Komutanlığı'nda görevli 3 astsubay ve 2 subay da çete üyeleri olarak ihaleye fesat karıştırmaktan savcılığa MSB onayı ile sevk edildi.

Editör: Haber Merkezi