Türkiye'de artan kolonya ve dezenfekte kullanımı benzinde etanol için flaş bir kararın verilmesine neden oldu. Peki etanol nedir? Etanol ne işe yarar?

Etanol nedir?

Etanol nedir denildiği zaman en çok otomobilseverlere tanıdık gelir. Daha çok modifiyeli ya da güç tasarrufu fazla olan araçlarda etanol kullanımı olduğu düşünülsede fabrika çıkışından itibaren tüm araçlarda etanol mevcuttur. Bir çeşit alkoldür. Etanol (etil alkol) bir tür biyo-yakıttır. Mısır ve şeker kamışından elde edilen etanol, özellikle yüksek oktana sahip olması sebebiyle otomobil sektöründe sıkça kullanılır. Standart yakıtlar 85 oktan civarındayken, premium olarak adlandırılan katkılı yakıtlar 95-97 oktan, etanol katkılı yakıtlar ise yaklaşık 105 oktan ve üzeri değerlere sahiptir.

Etanol nedir? Etanol ne işe yarar?

Etanol ne işe yarar?

Hem alkol hem de yakıt olarak kullanılabilen bitkisel, yanıcı, renksiz, kimyasal bir bileşik olan etanol ne işe yarar, etanol nerelerde kullanılır?Etanol, çoğunlukla alkollü içeceklerde ve araç yakıtı formunda kullanılır. Fakat farklı kullanım alanları da var. Örneğin termometre sıvısı olarak kullanılmasının nedeni sıcak yerlerde hacminin büyümesidir. Renksiz olması sebebitle bir tür boya ile sıvı seviyesinin görünmesi sağlanır.

Etanol özellikleri nelerdir?

Bir başka adı "etil alkol"dür. “Bitkisel alkol” olarak da bilinir. Şeker kamışı ve mısır gibi bitkilerden üretilen etanole “biyoetanol” adı verilir. Daha verimli olması sebebiyle mısır yerine şeker kamışı ve pancarı etanol üretiminde daha çok kullanılır. Etanol, eten ve asetilen kullanılarak kömür, doğalgaz ve kalsiyum karbit gibi kaynaklardan ve petrol ürünlerinin çeşitli reaksiyonlarından da elde edilebiliyor. Su karıştırıldığında bile mavimsi bir alevle yanabilir; suyla karışınca hacmi küçülür.

Etanol nedir? Etanol ne işe yarar?

Biyokütleler ve selüloz atıkları gibi çok sayıda bitki ve besin kaynağından üretilebilen etanolun elde edilmesi için kullanılan bitkilerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Şeker kamışı ve pancarı, dallı darı, kenevir, arpa, buğday, hububatlar, Gine mısırı, mısır, mısır koçanı, tahta, patates, manyok, ayçiçeği, meyveler, kâğıt, saman, kesik süt, pamuk, melas…

Editör: Haber Merkezi