Evde ekmek nasıl yapılır? Öncelikle hafta sonu boyunca uygulanacak sokağa çıkma yasağı olmasna rağmen fırınların açık olacağını belirtmek isteriz. Ancak yine de evde ekmek yapımı için tarif arıyanlara muhteşem bir liste hazırladık. İşte evde ekmek nasıl yapılır sorusunun yanıtı

Evde ekmek nasıl yapılır?

1.Her şeyden önce mayayı çözdürmekle yola koyulalım. Bu işlem için hafif ısıtılmış suya maya ve şekeri ilave ederek karıştıralım. Normal maya tercih edecekseniz ortalama 8-10 dakika arası mayanın kendine gelmesi için bekletirseniz yeterli. Eğer instant maya kullanacaksanız bekletmenize gerek yok, yaş mayayı da aynı şekilde çözdürerek kullanabilirsiniz.

Evde ekmek nasıl yapılır? Evde ekmek yapımı mayalı ekmek

2.Yoğurma kabına unu alalım, üzerine tuzu ekleyerek ortasını çukurlaştıralım. Çözdürdüğümüz mayayı çukura boşaltalım, hamuru yoğurmaya başlayalım. Ne kadar yumuşak cıvık kıvamlı bir hamur hazırlarsanız ekmekleriniz de o kadar yumuşak olur. Hamur yumuşak olduğu için elinize yapışacaktır. Bunu önlemek için elimizi hafifçe ıslatarak hamuru toparlayalım.

3.Daha sonra hamurun üzerini kapatalım ve üstünü bir bezle kapatarak 40 dakika kadar mayalanmaya bırakalım. Ortam ne kadar sıcak olursa hamurda o kadar hızlı mayalancaktır.

4.Mayası gelen hamurun üzerini açalım, yine elimizi hafifçe ıslatarak hamurun havasını alalım.

5.Ardından hamuru un serptiğimiz tezgaha boşaltalım. Elimizle yoğurarak hamuru toparlayalım.

6.Daha sonra hamuru 8 eşit parçaya keselim.Keserken yine hamurun yapışmaması için kestiğimiz bıçağı ıslatmak da fayda var.

7.Böldüğümüz hamurları bezeler haline getirelim ve bu aşamada elimize ve tezgaha yapışmaması için bol bol unlayalım.

8.Fırın tepsisine pişirme kağıdını yerleştirelim, bu sayede tepsiyi yağlamaya veya unlamaya gerek kalmayacaktır.

9.Bezeleri elimizle yuvarlayarak kenarları daha ince olacak şekilde rulo haline getirelim. Dilerseniz rulo yapmadan daire şeklinde de pişirebilirsiniz ama ben mink minik ekmeklere benzemeleri için bu şekilde hazırladım.

10.Şekillendirdiğimiz hamurları fırın tepsisine yerleştirelim, tepsi mayasının gelmesi için üzerlerine nemli bir bezi örterek 15-20 dakika bekletelim. Üzerlerini bu şekilde örtmezseniz hamurların üzerleri kuruyup çatlayacaktır. O yüzden mutlaka üzerlerini nemli bir bez ile örtün.

11.Tepsi mayası gelen hamurların üzerlerini açalım ve bir fırça yardımı ile çırpılmış yoğurdu hamurların üzerlerine tek tek sürelim. Bu sayede ekmeklerin üzeri nar gibi kızaracaktır.

12.Yoğurt kullanmak istemezseniz yine bir fırça ile üzerlerine su sürebilirsiniz. Eğer ekmeklerin üzerlerinin taş fırın ekmeği gibi olmasını isterseniz de un serpebilirsiniz.

Evde ekmek nasıl yapılır? Evde ekmek yapımı mayalı ekmek

13.Son olarak eskin bir bıçak le üzerlerine kesikler atalım. İstediğiniz şekilde yandan ya da ortadan kesikler atabilirsiniz. 

14.Ekmekleri önceden 230°C de ısıttığımız fırında yaklaşık 20-25 dakika pişmeye bırakalım.

15.Bu arada özellikle belirtmek istediğim bir püf noktası var, fırını ısıtmaya başlamadan önce mutlaka fırının tabanına ısıya dayanıklı bir kap içerisine su koymayı unutmayın. Su buharı ekmeklerinizin yumuşacık pişmesi için çok önemli. 

16.Üstü ve altı nar gibi kızaran yumuşacık ev yapımı ekmeklerimiz hazır. İlk sıcağı çıktıktan sonra dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.