Evde kolonya nasıl yapılır? Bir zamanlar hemen her evde kolonya baş köşede dururdu. Gelen misafirlere önce kolonya, ardından şeker ikram edilir; çay - kahve içimine sonra geçilirdi.
Belki de bu dışarıdan eve gelenleri bir şekilde dezefekte etmekti.
Sonraki yıllarda bu gelenek neredeyse ortadan kalkdı. Ama son koronovirüs olayından sonra kolonya yine baş köşeye çıktı.
Üstelik fiyatı anormal bir şekilde arttı, üreticiler ürün yetiştirmekte zorlandı.

Kolonyanın tarihi

Tarihte ilk kolonyanın 1700'lü yılların başında Almanya'nın Köln kentinde İtalyan Giovanni Paolo Feminis tarafından üretildiği biliniyor. Feminis'in bunu önce "Eau Admirable" (Hayranlık verici su), daha sonra da "Eau de Cologne" (Köln suyu, Almanca “Kölnisch Wasser”) olarak satışa çıkardığı belirtiliyor. 
Köln’de 1799’da üretilmeye başlanan “4711” adlı kolonya markası, üretimi günümüzde de devam eden en eski kolonya markası.

Evde kolonya nasıl yapılır?

Evde alkollü liman kolonyası yapmak için öncelikle etil alkole ihtiyaç var. 400 ml etil alkole 100 ml saf suyla bir şişe içinde çalkalayın. Daha sonra içine 8 damla limon yağı damlatın ve tekrar çalkalayın. (Limon yağı bulamayanlar bunun yerine normal limonu da kullanıyorlar). Bir kaç gün ağzı kapalı bir şekilde bekletin. Daha sonra kullanabilirsiniz.