Koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini gösterirken mücadele kapsamında ise insanlara evlerinden çıkmamaları konusunda bilinçlendirildi. İstanbul'u ele alacak olursak toplu taşıma kullanımı yüzde 70'den fazla bir oranda düştü, trafik yoğunluğu yüzde 1'i gördü. Vatandaşlar evlerde karantina günlerini geçirirken Netflix ve benzeri birçok dizi&film izleme platformuna yöneldi. İşte evde zaman geçmiyor diyenlere, pazar günü koltuk karşısında film ve dizi izlemek isteyenlere ya da esrarengiz cümlelerde geleceği okuma arzusunda olanlara koronavirüs salgınını önceden tahmin eden tüm film, dizi ve kitaplar...

Dean Koontz’un kitabı The Eyes of Darkness

1981 tarihli bu roman, acılı bir annenin, oğlunun ölümünü çevreleyen gizemli koşulları araştırmasının etrafında dönüyor. Kitabın derinliklerine gömülü tuhaf bir referans, “Wuhan-400” diye bilinen ölümcül bir virüs. Vuhan (Wuhan) koronavirüsün ilk ortaya çıktığı şehrin adı. Bir karakter virüsü biyolojik savaş için “mükemmel silah” diye niteliyor.

The Simpsons dizisi

The Simpsons hayranları, çizgi dizinin devam eden koronavirüs salgınını 1993’te öngördüğünü düşünüyor.

4. sezondaki bölüm “Marge in Chains,” Japonya’dan çıkan “Osaka Flu” adındaki bir küresel salgını ele alıyor.

Koronavirüsün, Japonya’nın Osaka kentinden 2 bin kilometre uzaktaki Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıktığı göz önüne alındığında, bunun The Simpsons’ın daha az isabetli öngörülerinden biri olduğunu söylemek yerinde olacaktır.

Karmakaraşık (Tangled) filmi

Disney’in 2010 yapımı bu filminde Rapunzel günlerini bir kuleye kapatılmış olarak (gönüllü tecritte de denilebilir) ve dünyanın geri kalanından uzak durarak geçiriyor. Tuhaf tesadüfse klasik masalın bu versiyonunda prensesin

Corona Krallığı’nda yaşaması.

Sylvia Browne’ın kitabı End of Days: Prediction and Prophecies About the End of the World

Medyum olduğunu iddia eden yazarın bu kitabı, “2020 civarında” koronavirüse benzer küresel bir salgının ortaya çıkacağını iddia etmesiyle satışlarında canlanma yaşadı. 2008’te yayımlanan kitap şunları söylüyor:

2020 civarında, zatürre benzeri şiddetli bir hastalık gezegenin her köşesine yayılacak, akciğerlere ve bronşlara saldıracak ve tüm bilinen tedavilere direnç gösterecek.

Stanley Johnson’ın kitabı The Marburg Virus

Boris Johnson’ın babası Stanley, 40 yıl önce yazdığı bir romanın küresel salgını “öngördüğünü” iddia etti. The Telegraph için kaleme aldığı bir yazıda, kitabı The Marburg Virus’ın öldürücü ve bulaşıcı bir virüs salgınını nasıl kurguladığını anlattı.

My Secret Terrius dizisi

Bir Netflix dizisi koronavirüs salgınını 2018’de isabetli şekilde öngörmüş gibi görünüyor. Kore dizisi My Secret Terrius'un 10. bölümü, Kovid-19 salgınıyla anılmaya başlamadan önce çeşitli virüslere atıfta bulunmak için kullanılan ölümcül hastalıktan söz ediyor. Dizinin ileri görüşlü sahnelerinde bir doktor şunları söylerken duyuluyor:

Contagion (Salgın) dizisi

Hong Kong'da bir yarasanın domuzu ısırmasının ardından domuzdan insana geçen bir virüs salgınını konu alan 2011 yapımı 'Contagion (Salgın)' filmi elbette Covid-19'a benzerliği bakımından ilk sırada yer alıyor.

Filmin senaristi Scott Burns, olay örgüsünü yazmadan önce birçok bilim insanıyla görüştüğünü ve çoğunun yakın bir zamanda bu tarz bir salgın olacağını söylediğini ifade ediyor. Burns şu anda yaşananlar için "Ben o kadar şaşkın değilim” diyor.

Süper virüs belgeseli

İtalya'da beş yıl önce yayınlanan belgesel dünya gündemine oturmuş durumda. Corona virüsünün tam olarak nasıl çıktığını araştıranlar bu belgesel sonrasında konu ile ilgili çeşitli soru işaretlerinin yanıtlanması için araştırma yapmaya başladı

İtalya'da 2015 yılında yayınlanan belgeselde, Çin'in Wuhan kentindeki laboratuvarda SARS virüsü üzerinde gizli çalışmalar yaptığı ortaya konuldu. Geliştirilmeye çalışılan bu virüsün direkt solunum yollarına saldırdığı kaydedildi.

Pandemik dizisi

İnfluenza isimli salgın hastalığın yayılması ve bu virüse karşı verilen mücadeleleri anlatan belgesel dizi Pandemic: How to Prevent an Outbreak Netflix’te yayınlandı. Dizide İnfluenza hastalığına karşı alınması gereken önlemler, bu salgına karşı en ön safta mücadele veren sağlık çalışanları ve küresel çapta yaygınlaşan virüsü engelleme çabaları anlatılmıştır. Ülkemizin de bir hayli muzdarip olduğu COVID-19 korona virüsüne benzer bir salgın hastalığı konu edinen bu belgesel diziyi mutlaka izlemelisiniz.

Kaynak: Independent Turkish, Euronews, NeOldu.com

Editör: Haber Merkezi