Malarya salgını nedir? Malarya salgını nerede çıktı? Malarya salgını nasıl bulaşır? Çin'de ortaya çıkan koronavirüsten sonra şimdi de malarya salgını patlak verdi. 152 kişinin canına mal olan malarya salgını 170 binden fazla kişide görüldü. Koronavirüsten sonra görülen malaryadan sonra vatandaşlar malarya salgınını merak etmeye başladı. Peki Malarya salgını nedir? Malarya salgını nerede çıktı? Malarya salgını nasıl bulaşır?

Malarya salgını nedir?

Ocak ayından beri etkili olan malarya 152 kişinin yaşamına mal oldu. Malarya bir diğer adıyla sıtma olarak bilinir. İngilizcede Malaria olarak kullanılan bu terim İtalyancada kötü hava (malaria) anlamına gelmektedir.

Malarya salgını nerede çıktı?

Malarya salgını ilk kez Güney Afrika ülkesi Zimbabve'de görüldü. Zimbabve Sağlık Bakanlığı ülkede ocak ayından bu yana 152 kişinin hayatını kaybettiğini vaka sayısının 170 binden fazla olduğunu bildirdi.

Malarya salgını nasıl bulaşır?

Sıtma olarak da bilinen malarya enefekte olmuş Anophel sivrisine ısırığıyla bulaşır. Enfekte olan sivrisinekler Plasmodium paraziti taşırlar. Bu sivrisinek ısırdığında ise parazit kan dolaşımına salınır. Parazitler vücuda girdikten sonra karaciğere ulaşır Birkaç gün sonra olgun parazitler kan dolaşımına girer ve kırmızı kan hücrelerini enfekte etmeye başlar.48 ile 72 saat arasında kan hücrelerinin içindeki parazitler çoğalır ve enfekte olmuş hücrelerin patlamasına sebep olur. Parazitler kırmızı kan hücrelerini enfekte etmeye devam eder ve bir seferde iki ila üç gün süren döngülerde ortaya çıkan semptomlarla sonuçlanır.