NAVTEX nedir? Son dönemde yaşanan Türkiye - Yunanistan gerilimi bugün son dakika gelen bir bilgiye göre farklı bir boyuta ulaştı. Türkiye'nin Meis adasının güneyi ve doğusunda NAVTEX ilan ettiği duyuruldu. Yaşanan gelişmeler Twitter ve Ekşi Sözlük gibi platformlarda gündem olurken vatandaşlar NAVTEX nedir, NAVTEX ilanı ne demek gibi soruların cevaplarını araştırıyor

NAVTEX nedir? 

Navtex aygıtı uluslararası orta frekansta gemilere seyirde tehlike ve emniyet raporları ile havaraporu tahmin ve uyarılarını otomatik olarak yazılı veren haberleşme cihazıdır.

Cihaz tek yönlü olarak, kıyıdan 740 km uzaklıkta ( yaklaşık 400 deniz mili )yayın yapan kıyı istasyonundan otomatik olarak veri alır. Navtex yayınları ücretsiz olarak yayınlanmaktadır.

Navtex hava raporu yayınları basitleştirilmiş olarak kısa formatta yayınlanır.

Navtex, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu'nun (IMO) bir parçasıdır. Aynı zamanda GMDSS ( Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemini ) 'in de önemli bir parçasıdır.

Meis adası nerede?

Meis veya Kızılhisar, Doğu Akdeniz'de Yunanistan'a bağlı Oniki Ada ilinde bir ada. Türkiye kıyılarından sadece 2.1 km uzaklıktadır. Yüzölçümü 7,3 km²'dir. Adadaki tek yerleşim yeri olan Kastellorizo, St. Jean Şövalyeleri'nin buradaki kızıl kayalardan ötürü adaya verdikleri Château-Roux adının bozulmuş biçimidir.

Editör: Haber Merkezi