Orhan Koloğlu kimdir? Habertürk ekranlarında bir dönemin vazgeçilmez programı haline gelen tarihin arka odasına sık sık katılan tarihçi Orhan Koloğlu vefat etti. Yaşanan bu üzücü gelişmenin ardından Orhan Koloğlu neden öldü, Orhan Koloğlu kaç yaşında gibi sorular araştırılmaya başlandı

Orhan Koloğlu kimdir?

İlber Ortaylı ile de çok yakın dost olan tarihçi Orhan Koloğlu hayatını kaybetti. Perki Orhan Koloğlu kimdir?

Orhan Koloğlu, 1929 yılında Konya'da dünyaya gelmiştir. Galatasaray Lisesini, İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültesine bağlı Gazetecilik Enstitüsünü bitirmiştir. Doktora çalışmasını Strasburg Üniversitesi Edebiyat ve Sosyal Bilimler Fakültesinde yapmıştır.

Gazetecilik hayatına 1947 yılında Sulhi Garan'ın Türk Spor adlı gazetesinde spor yazarlığı ile başlamış, 1964 yılında Son Saat, Yeni Sabah, Akşam, Yeni İstanbul gazetelerinde muhabir yazı işleri müdürü ve yazar olarak sürdürmüştür.

Orhan Koloğlu kimdir? Orhan Koloğlu neden öldü?

1970-1980 yılları arasında kısa süreli Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde çalışmıştır. 12 Mart Döneminde Beyrut'ta görevli olan Orhan Koloğlu, İhtilal sonrası Türkiye'ye çağrıldı ve Filistin Kurtuluş Örgütü ile ilgili yazdığı rapor nedeniyle 15 gün Ankara Cezaevinde hapis yatmıştır.

Orhan Koloğlu, Hacettepe Üniversitesinde devrim tarihi dersleri vermiş ardından 1982-84 yılları arasında Libya'nın Trablusgarp kentindeki el-Fateh üniversitesinde öğretim görevlisi olarak bulunmuştur. Burada tarih araştırmaları yapan yazarın, Popüler Tarih ile Aydınlık'ta çeşitli yazıları yayınlanmıştır.

Orhan Koloğlu, 1995 yılında Türk Çağdaşlaşması adlı eseriyle Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülünü kazanmıştır. 2000 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti geleneksel Burhan Felek Basın Hizmet ödülüne layık görülmüştür.

2001 yılında Reklamcılar Derneği Orhan Koloğlu'nun yüzyıllık reklam arşiv koleksiyonunu satın alarak "Türkiye'de Reklamcılığın İlk Yüzyılı: 1840-1940" adıyla hem bir sergi açtı hem de kitapl

Editör: Haber Merkezi