Sat komandosu nasıl olunur? Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Bordo Bereliler ile birlikte en seçkin birliği olarak gösterilen SAT komandoları, birçok Türk genci için hedef listesinde ilk sırada yer alıyor. Bu zorlu görev için her yıl binlerce soru araştırılıyor. Merak edilenler sorgulanıyor. Bizde Ortadoğu Gazetesi olarak tüm bu soruların cevabını vereceğimiz bir makale oluşturduk. Nasıl SAT komandosu olabilirim? sorusu için tüm merak ettikleriniz haberimizin içerisinde olacak. 

Sat Komandosu nasıl olunur? Sat komandosu nedir? Sat Komandoluğu şartları 2020 nelerdir? Cehennem haftası nedir? Uzman çavuş sat komandosu olabilir mi? Sat komandosu açılımı nedir? gibi merak edilen soruların cevapları sizlerle paylaştık. 

Sat Komandosu Nasıl Olunur 2020

SAT KOMANDOSU NEDİR? SAT KOMANDOSU AÇILIMI NEDİR?

Sat komandosu nedir? Halk arasında SAT komandosu adıyla bilinen bu seçkin birliğin açılımı Sualtı Taarruz Grup Komutanlığı'dır. Türk Deniz Kuvvetleri personelinden olmak zorunluluğuyla subay ve astsubaylardan seçilen ve üstün yetenekli askerlerden oluşan komando birliğidir. 15 Temmuz sürecinde ortaya çıkan boşluk nedeniyle tarihinde ilk defa Deniz Kuvvetleri dışından personel kabul etmiş, ihtiyaç halinin giderilmesiyle yeniden sadece Deniz Kuvvetleri'nden personel alımı yapmaya başlamıştır.

SAT KOMANDOSU NASIL OLUNUR? ŞARTLARI NELERDİR?

SAT Komandosu, Türk ve Dünya'daki askeri birlikler arasından en seçkin grupların başında gelen özel bir birliktir. SAT komandosu olabilmek de bu görevi icra etmek kadar zor ve fedakarlık isteyen bir görevdir. Öncelikle TÜRK SAT Komandosu olabilmek için Deniz Kuvvetleri personeli olmak gerekmektedir. Deniz Subay ve astsubaylardan seçilen bu birlik için yaş sınırı ise müracaat edilecek yılın Ocak ayının 1'i itibariyle 29 yaşından gün almamış olmalısınız. Yani en fazla 28 yaşında olabilirsiniz. Her ne kadar SAT komandoluğu psikolojik yeterlilik açısından üst seviyede olmak zorunda olsa da fiziksel dayanıklılık açısından da top noktada olmak zorundadır. Bu sebeple başvuru için belirlenen maksimum yaş sınırı 28 olarak belirlenmiştir. 

Sat Komandosu Nasıl Olunur 2020

SAT NE ZAMAN KURULDU?

Sualtı Taarruz Grup Komutanlığı, 1996 yılında yaşanan Kardak Krizi sebebiyle tanınırlık kazansa da asıl olarak 1963 yılında kurulmuştur. Doğrudan Eylem; Özel Keşif ve İstihbarat Toplama, Askeri Destek gibi görevler icra edebilen SAT, Kardak haricinde Kıbrıs Harekatı, Fırat Kalkanı Harekatı ve Zeytin Dalı Harekatı gibi savaşlarda aktif olarak yer almıştır. 

SAT BAŞVURU ŞARTLARI

a. Genel Koşullar:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

Kamusal hakları kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak,

Cezaları ertelenmiş, seçenek yaptırımlardan birisine çevrilmiş, genel ya da özel af kanunları kapsamına girmiş veya haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi;

Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, halkı askerlikten soğutmak, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama ile zimmet, irtikap, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, yalan tanıklık, yalan yere yemin, suç uydurma, cinsel saldırı, cinsel taciz, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak, fuhuş, gayri tabii mukarenet, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar ile kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından birisinden,

Firar, amir veya üste fiilen taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, fesat ve isyan suçlarından,

22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Kanunun 148'inci maddesinde belirtilen suçlardan birisinden mahkum olmamak,

Askeri okullardan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden her ne sebeple olursa olsun ilişikleri kesilmemiş olmak,

FETÖ/PDY, PKK ve DAEŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleri ile kendisi, eşi, annesi, babası, kardeşlerinin herhangi bir irtibatı veya iltisakı bulunmamak şartları aranmaktadır.

Sat Komandosu Nasıl Olunur 2020

b. Öğrenimle İlgili Koşullar:

Adayların, alım yapılacak branşlara uygun eğitim veren okullardan en geç Ocak 2017 döneminde mezun olmaları gerekmektedir.

Yüksek Lisans mezunları için mezun oldukları lisans bölümü geçerlidir.

Öğrenimlerini yurtdışında bitirenlerin diplomalarının yurt içinde geçerli olduğunu belirten Yüksek Öğretim Kurulu'nca (YÖK) onaylanmış denklik belgeleri zorunludur.

Alım yapılacak branşlar için kaynak gösterilen bölümlere denk bölümlerden mezun olanlardan, diplomalarının denkliği YÖK tarafından onaylanmış olmalı ve adaylar bu denklik onaylarını seçim aşamalarına getirmelidir.

Deniz (Güverte ve makine görevleri), Deniz/Deniz Piyade, Deniz İstihkam ve Mühendis Sınıflarında başvuran adaylarda geçerli (en son yapılan) Kamu Personeli Seçme Sınavından, “KPSSP3 lisans puanı” türünden en az 60 puan ve üzeri alınması şartı aranacaktır.

Öğrenimini kendi adına yapmış olmak veya herhangi bir kurum veya kuruluşa karşı hizmet veya tazminat yükümlülüğü bulunmamak (Askerlik yükümlülüğüne ilişkin hükümler saklıdır.) (Kredi Yurtlar Kurumundan alınan öğrenim kredileri hariç) gereklidir.

c. Yaş İle İlgili Koşullar:

01 Ocak 2016 tarihi itibarıyla düzeltilmemiş nüfus kaydına göre;
Lisans mezunları için 27 yaşını bitirmemiş olmak,
Lisansüstü mezunları için 32 yaşını bitirmemiş olmak (Deniz/Deniz Piyade Sınıfını seçen adaylar için 30 yaşını bitirmemiş olmak), şartı aranır.

Sat Komandosu Nasıl Olunur 2020

CEHENNEM HAFTASI NEDİR?

Normal SAT kursuna başlayan adayların karşılaştığı Cehennem Haftası, bu kursun en önemli safhalarından biridir. Ortalama 5 gün süren Cehennem haftasının ne zaman olacağı ise tamamen baskın şeklinde olduğu için belirsiz. SAT Komandoları arasında en ünlü isimlerden Ali Türkşen Cehennem Haftası'nı şöyle tanımlıyor:

'Burnunuzda keskin mermi kokularıyla güne başlayacağınız, günde maksimum 2 saat uyuyacağınız, aşırı soğuk ve içinde deniz ve kara safhasının da olduğu bir 5 gün geçiriyorsunuz. Psikolojik yoğunluk da çok fazla burada. Bu 5 gün sonunda sağ salim kalırsanız siz aslında şunu söylüyorsunuz, ben SAT olmak için elimden gelen her şeyi yaptım. Daha sonra ise SAT tarafı da durumu kabul edip öğretme aşamasına geçiyor'.

Editör: Haber Merkezi